ЗАСТОСУВАННЯ АРТТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ РОЗВИТКУ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ В УМОВАХ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ

Ключові слова: емоційний інтелект, арттехнологія, педагогіка, емоційне виховання, емпатія, самосвідомість, самодисципліна

Анотація

Статтю присвячено розкриттю проблеми емоційного інтелекту, яка є однією з найпопулярніших, але недостатньо розробленою, і потребує більш ґрунтовного теоретичного та практичного вивчення всіх її аспектів, а також розкриттю поглиблених зав’язків між емоційним інтелектом дитини та її когнітивним розвитком в умовах Нової української школи. Висвітлено й обґрунтовано вікові, індивідуальні специфіки і причини впливу на генерування рівня ЕQ у молодшому шкільному віці, охарактеризовано понятійну базу, уточнено сутність емоційного інтелекту та його структуру. У сучасному світі з’явилося багато теорій, що саме розвиток емоційного інтелекту з раннього віку є фундаментом на велике й успішне життя у майбутньому. Наш аналіз даного феномену дає можливість зрозуміти, що емоційний інтелект відображає внутрішній світ людини та його зв’язок із власною поведінкою. І молодший шкільний вік є сензитивним для розвитку та формування EQ, оскільки молодшим школярам властиві емоційна чутливість до подій, що відбуваються; забарвлення чуттєвого сприйняття, уяви, розумової та фізичної діяльності; безпосередність і відкритість у вираженні власного емоційного переживання. Теза була всебічно розроблена щодо думки про те, що можливість художнього самовираження дітей завжди пов’язана зі зміцненням психічного здоров’я та розвитком їхньої особистості. Виходячи із цього, можна сказати, що такий «педагогічний» напрям, як арттехнології, у деяких роботах є чудовим механізмом «емоційного виховання» учнів. Тобто арттехнологія – це унікальна можливість вивчення особистості, самого несвідомого процесу й є ефективним методом у роботі з дітьми молодшого шкільного віку з розвитку їхнього рівня емоційного інтелекту. Художня технологія дуже корисна для учнів, яким важко висловлювати свої емоції та почуття вербально. За допомогою мови символів дитина може налагодити контакт зі своєю підсвідомістю і висловити дійсно важливий для неї процес.

Посилання

1. Андрєєва І.М. Емоційний інтелект як феномен сучасної психології. Вісник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. 2014. 388 с.
2. Бикова С. Особливості емоційного інтелекту. Наука і освіта. 2015. № 10. 127 с.
3. Голінська Т. Формування особистості дітей початкової школи засобами арттерапевтичного впливу. Початкова школа. 2017. № 4. С. 31–33.
4. Гоулман Д. Емоційний інтелект. Чому він може значити більше ніж IQ. Київ : Манн, Іванов і Фербер, 2013. 560 c.
5. Животенко Л. Розвиток емоційного інтелекту засобами артметодів. Педагогічні інновації: ідеї, реалії, перспективи. 2016. № 1. 74 с.
6. Калька Н. Практикум з арттерапії : навчально-методичний посібник. Львів : ЛьвДУВС. 2018. Ч. 1. С. 232.
7. Макарова І.І. Передумови формування та розвитку емоційного інтелекту молодших школярів. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2014. № 2(1). С. 225–229.
Опубліковано
2023-12-19
Як цитувати
Скоромна, М. В., & Набокова, Т. В. (2023). ЗАСТОСУВАННЯ АРТТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ РОЗВИТКУ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ В УМОВАХ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ. Педагогічні науки: теорія та практика, (4), 124-129. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2023-4-18
Розділ
РОЗДІЛ VI. ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ВИХОВАННЯ