МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА СПОРТУ В СИСТЕМІ «КОЛЕДЖ-ВНЗ»

  • О.М. Захарова
  • Ю.О. Коваленко
Ключові слова: модель, здоров’язбережувальна компетентність, система «коледж-ВНЗ», професійна освіта, майбутні фахівці, освіта

Анотація

Розглянуто важливу роль здоров’язбережувальної компетентності як однієї з ключових, в освіті майбутніх фахівців фізичного виховання і спорту. Зауважується, що існує потреба в модернізації та гуманізації існуючої підготовки майбутніх фахівців фізичного виховання і спорту. Зазначається, що її формування повинно бути взаємно посиленим і доповненим програмами професійної підготовки кадрів галузі «Фізичне виховання і спорт», зокрема в системі «коледж-ВНЗ», що підтверджує подальший розвиток процесу безперервної освіти.

Звертається увага на можливість виникнення ряду суперечностей між формами навчальної діяльності в межах компетентнісного підходу та сталими традиційними формами організації навчального процесу, зокрема в системі «коледж-ВНЗ», що свідчить про гостру необхідність подальшого пошуку нових і більш ефективних форм і методів процесу підготовки майбутніх фахівців фізичного виховання і спорту.

Роблено модель формування здоров’язбережувальної компетентності в майбутніх фахівців фізичного виховання і спорту, яка охоплює систему «коледж-ВНЗ» та сприяє ефективному процесу професійної підготовки випускників навчальних закладів різних рівнів освіти.

Описуються складові педагогічної моделі формування здоров’язбережувальної компетентності у майбутніх фахівців фізичного виховання і спорту в системі «коледж-ВНЗ». Наведено п’ять блоків (цільовий, змістовий, процесуальний, результативний і діагностичний), до складу яких входять цикли дисциплін, форми, методи і засоби, за допомогою яких має реалізовуватися процес формування здоров’язбережувальної компетентності, а також компоненти готовності фахівця фізичного виховання і спорту до здоров’язбережувальної діяльності. Зокрема вказується на необхідність наявності в педагогічній моделі критеріїв оцінки готовності майбутнього фахівця, що стане необхідним фактором визначення результату формування зазначеної компетентності.

Посилання

1. Локшина О. І. Моніторинг рівнів досягнень компетентностей : інноваційні підходи. Компетентнісний підхід у сучасній освіті : світовий досвід та українські перспективи : Бібліотека з освітньої політики / за заг. ред. О. В. Овчарук. Київ : К.І.С., 2004. С. 26–33.
2. Бібік Н. М. Компетентнісний підхід: рефлексивний аналіз застосування. Компетентнісний підхід у сучасній освіті: світовий досвід та українські перспективи: бібліотека з освітньої політики / за заг. ред О. В. Овчарук. Київ : К.І.С., 2004. С. 47–52.
3. Сущенко Л. П. Теоретико-методологічні засади професійної підготовки майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту у вищих навчальних закладах : автореф. дис. ... д-ра пед. наук : 13.00.04. Київ, 2003. 46с.
4. Демінська Л. О. Практика використання міжпредметних зв’язків у професійній підготовці майбутніх учителів фізичної культури. Збірник наукових праць Львівського державного інституту фізичної культури. 2003. С.140–142.
5. Мальчик А. Г., Жигалов В. Н. Модель формирования профессиональных компетенций студентов в системе многоуровневого непрерывного профессионального образования. Современные проблемы науки и образования. 2014. № 3. URL: http://www.science-education.ru/ru/article/view?id=13524 (дата обращения: 28.10.2016).
6. Зимняя И. А. Ключевые компетентности как результативно-целевая основа компетентностного подхода в образовании. Авторская версия [Текст]. Москва : Исследовательский центр проблем качества подготовки специалистов, 2006. 40 с.
7. Сисоєва С. О. Дискусійні аспекти наукового тезаурусу нового Закону України «Про вищу освіту». Неперервна професійна освіта : теорія і практика. Наук.-метод. журнал, 2015. Вип. 1-2. С. 7–14.
8. Хофман Х. Г. Международные тенденции в создании системы гарантии качества профессионального образования и обучения на пороге «общества знаний». Оценка качества профессионального образования. Доклад / Под общ. ред. В. И. Байденко и Дж. Ван Заптворта. Проект ТАСИС ДЕЛ ФИ. Москва, 2001. С. 12–19.
9. Драч І. І. Формування компетенцій випускників ВНЗ в контексті інтеграції України в Європейський союз. URL: http//www.agronms.com.ua/nmcprop/novteh43.html#27.
10. Заблоцька О. С. Міжнародний досвід формування компетенцій. Вісник Житомирського державного університету. Педагогічні науки. Житомир, 2008. Випуск 42. С. 20–24.
Опубліковано
2018-10-30
Як цитувати
Захарова, О., & Коваленко, Ю. (2018). МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА СПОРТУ В СИСТЕМІ «КОЛЕДЖ-ВНЗ». Фізичне виховання та спорт, (2), 15-20. вилучено із https://journalsofznu.zp.ua/index.php/sport/article/view/793

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають