ВИВЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ І ФУНКЦІОНАЛЬНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ УЧНІВ РІЗНИХ СТАТЕВОВІКОВИХ ГРУП

  • Т.М. Чиженок
  • Ю.О. Коваленко
Ключові слова: фізичний розвиток, функціональні показники, дівчата, хлопчики, статевовікові групи

Анотація

Визначено показники фізичного розвитку та функціональний стан хлопчиків та дівчаток, різних за віком – від 6 до 16 років, і виявлено їх особливості. З’ясовано, що на кожному віковому етапі фізичний і функціональний розвиток дітей та підлітків перебуває в процесі безперервного росту й розвитку, що робить організм більш уразливим до зовнішніх впливів. За показниками довжини, маси тіла, окружності грудної клітки, життєвої ємності легень виявлено відмінності, пов’язані зі статевовіковими розбіжностями в учнів віком від 6 до 16 років. Згідно з аналізом середньовікових показників фізичного розвитку учнів віком від 6 до 16 років виявлено, що вони перебувають у межах вікових норм. Середньостатистичні показники функціональних можливостей серцево-судинної системи учнів різних статевовікових груп свідчили про зниження частоти серцевих скорочень (ЧСС) з віком, поступовим підвищенням артеріального систолічного та діастолічного тиску, а показники індексу Робінсона суттєво не відрізнялися з віком учнів від 6 до 16 років. Виявлено, що показники частоти серцевих скорочень, артеріального систолічного та діастолічного тиску не відповідають наведеним у спеціальній літературі віковим нормам, що визначило низькі значення індексу Робінсона (переважно «нижче середнього» та «середнього» рівня).

Посилання

1. Аршавский И.А. Факторы определяющие рост: физически механизмы роста / И.А. Аршавский // Количественные аспекты роста организма. – М. : Наука, 1987. – С. 147-161.
2. Казин Э.М. Комплексное исследование особенностей физического и психофизиологического развития учащихся на этапах детского, подросткового и юношеского периодов онтогенеза / Э.М. Казин // Физиология человека. – 2003. – Т. 29. – №1. – С. 45-49.
3. Платоненко Д. Особливості фізичного розвитку дітей / Д. Платоненко // Спортивний вісник Придніпров’я. – 2010. – №2. – С. 202-204.
4. Максимова Т.М. Физическое развитие детей в условиях формирования новой социальной структуры населения / Т.М. Максимова // Проблемы социальной гигиены и истории медицины. – 1998. – №2. – С. 15-18.
5. Черненко С.О. Особливості фізичного розвитку дитячого організму 6-10 років / С.О. Черненко // Науково-методичне забезпечення діагностування індивідуальних здібностей дітей та молоді у фізичному вихованні та спорті. – Чернігів : ЧДПУ, 2012. – С. 327-330.
6. Глазарін І.Д. Механізми біологічного дозрівання дітей пубертатного періоду / І.Д. Глазарін. – Черкаси : Вертикаль, 2010. – 168 с.
7. Мелега К. Вікові і статеві особливості рівня соматичного здоров’я школярів / К. Мелега, О. Дуло // Спортивний вісник Придніпров’я. – 2010. – № 2. – С. 31-34.
Опубліковано
2017-09-26
Як цитувати
Чиженок, Т., & Коваленко, Ю. (2017). ВИВЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ І ФУНКЦІОНАЛЬНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ УЧНІВ РІЗНИХ СТАТЕВОВІКОВИХ ГРУП. Фізичне виховання та спорт, (1), 97-106. вилучено із https://journalsofznu.zp.ua/index.php/sport/article/view/828

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають