ВПЛИВ LACTOBACILLUS PLANTARUM ОНУ 12 І AGROBACTERIUM TUMEFACIENS C58 НА ПРОРОСТАННЯ І ДЕЯКІ РОСТОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПАРОСТКІВ ТОМАТА

  • Н.С. Масловська Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова
  • Н.В. Ліманська Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова
Ключові слова: біологічні препарати, стимуляція схожості й росту рослин, молочнокислі бактерії, збудник бактеріального раку

Анотація

Обробка насіння томата сорту Балада бактеріями штама Lactobacillus plantarum ОНУ 12 підвищувала енергію проростання на 15%, середню довжину кореня паростка – на 13%, а обробка безклітинною культуральною рідиною цього штама збільшувала схожість на 21,2%. На етапі проростання насіння томата фітопатоген Agrobacterium tumefaciens C58 не чинив видимого негативного впливу, натомість, безклітинна культуральна рідина підвищувала схожість на 13%, а середню довжину кореня паростків – на 7%. Виражений стимулюючий ефект спостерігався у випадку обробок насіння сумішшю клітинних суспензій лактобацил і патогенних агробактерій: збільшення схожості на 27,1%, середньої довжини надземної частини – на 11%. Якщо до культур додавали культуральну рідину іншого мікроорганізму, також спостерігалася стимуляція проростання (14,5-17,2%). Явище підвищення стимулююча активності лактобацил за індукції іншим мікроорганізмом описано нами уперше.

Посилання

ЛІТЕРАТУРА
1. Bertani G. Studies on lysogenesis. I. The mode of phage liberation by lysogenic Escherichia coli / G. Bertani // Journal of Bacteriology. – 1951. – Vol. 62. – P. 293-300.
2. De Man J. C. A medium for the cultivation of lactobacilli / J. C. De Man, M. Rogosa, M. E. Sharpe // Journal of Applied Bacteriology. – 1960. – Vol. 23. – P. 130-135.
3. Understanding the physiology of Lactobacillus plantarum at zero growth / P. Goffin, B. De Bunt, M. Giovane, et all. // Molecular Systems Biology. – 2010. – Vol. 6. – Режим доступу : http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/msb.2010.67/full
4. Higa T. Effect of lactic acid fermentation bacteria on plant growth and soil humus formation / T. Higa, S. Kinjo // Proceedings of 1th Int. Conf. on Kyusei Nature Farming, Khon Kaen, Thailand. – 1989. – P. 140-147.
5. Hoda A.H. In vivo efficacy of lactic acid bacteria in biological control against Fusarium oxysporum for protection of tomato plant / A. H. Hoda, A. M. Yomna, M. A.-A. Shadia // Life science J. – 2011. – Vol. 8. – P. 462-468.
6. Kawaguchi A. Biological control of crown gall of grapevine, rose, and tomato by nonpathogenic Agrobacterium vitis strain VAR03-1/ A. Kawaguchi, K. Inoue, Y. Ichinose // Phytopathology. – 2008. – Vol. 98. – P. 1218-1225.
7. Study of the potential application of lactic acid bacteria in the control of infection caused by Agrobacterium tumefaciens / N. Limanska, N. Korotaeva, V. Biscola, et all. // Plant Pathology and Microbiology. – 2015: doi:10.4172/2157-7471.10002. – Режим доступу: http://www.omicsonline.org/open-access/study-of-the-potential-application-of-lactic-acid-bacteria-in-the-control-of-infection-caused-by-agrobacterium-tumefaciens-2157-7471-1000292.php?aid=59916
8. Coculture-inducible bacteriocin activity of Lactobacillus plantarum strain J23 isolated from grape must / B. Rojo-Bezares, Y. Saenz, L. Navarro et all. // Food Microbiol. – 2007. – Vol. 24. – P. 482-491.
9. Lactic acid bacteria from fresh fruit and vegetables as biocontrol agents of phytopathogenic bacteria and fungi / R. Trias, L. Baneras, E. Montesinos, E. Badosa // International Microbiology. – 2008. – Vol. 11. – P. 231-236.
10. Tzfira T. Agrobacterium: from biology to biotechnology / T. Tzfira, V. Citovsky. – New- York : Springer, 2008. – 750 p.
Як цитувати
Масловська, Н., & Ліманська, Н. (1). ВПЛИВ LACTOBACILLUS PLANTARUM ОНУ 12 І AGROBACTERIUM TUMEFACIENS C58 НА ПРОРОСТАННЯ І ДЕЯКІ РОСТОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПАРОСТКІВ ТОМАТА. Acta Biologica Ukrainica, (2), 129-135. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/biology/article/view/320