НАСКРІЗНИЙ ХАРАКТЕР ПРОБЛЕМИ ПІДГОТОВКИ УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ ДО ПІДПРИЄМНИЦТВА В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ ФАХОВОГО КОЛЕДЖУ (НА ПРИКЛАДІ ДИСЦИПЛІНИ «ХІМІЯ»)

Ключові слова: інформаційне суспільство, економіка знань, людський капітал, підприємливість, підприємницька компетентність, фахова передвища освіта, освітній процес, стандарти освіти

Анотація

Статтю присвячено проблемі підготовки української молоді до підприємництва на засадах наступності. Розглянуто теоретичні та практичні аспекти формування підприємливості в освітньому процесі фахового коледжу на прикладі дисципліни «Хімія». Відзначено, що формування людського капіталу розглядається як місія освіти, зумовлена специфікою постіндустріального суспільства, інформаційного за своєю суттю, основою якого є економіка знань як економічна система нового типу. Установлено, що в умовах економіки знань людина є основним суб’єктом господарювання як безпосередній носій знань, а самі знання стають чинником виробництва і перетворюються на товар. Наголошено, що, оскільки відтворення національного продукту й створення робочих місць є одночасною функцією підприємців, вони є рушійною силою економіки, що зумовлює актуальність підготовки української молоді до підприємництва. Виявлено, що підприємницька компетентність міжнародною освітньою спільнотою віднесена до переліку ключових компетентностей, визначено її сутність. Розглянуто сучасний підхід до пояснення молоді суті підприємницької діяльності з урахуванням специфіки її психології в епоху економіки знань. Зазначено, що на розв’язання даної проблеми спрямована ключова реформа Міністерства освіти і науки – Нова українська школа. Розкрито підходи до підготовки молоді до підприємництва в означеній ініціативі. Проведено аналіз вимог професійних стандартів до професії вчителя, стандартів на окремі спеціальності фахової передвищої освіти та констатовано відсутність їх відповідності ініціативам концептуальної реформи «Нова українська школа» щодо підготовки української молоді до підприємництва. Представлено досвід формування ініціативності та підприємливості на заняттях з хімії у фаховому коледжі. Наголошено на необхідності застосування активних форм і методів навчання, увиразнення економічної компоненти в навчальному контенті з хімії та кропіткої роботи з розроблення відповідної вхідної мотивації занять. Зроблено висновок про відсутність інституціонально закріпленої наступності в розв’язанні даної проблеми в Україні.

Посилання

1. Всеукраїнський серпневий форум «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху». URL: https://pon.org.ua/novyny/8916-vseukrayinskiy-serpneviy-forum-osvta-ukrayini-30-bez-baryervvektori-yakost-ta-usphu.html (дата звернення: 10.01.22).
2. Гельбак А. М. Формування підприємливості учня як ключової компетентності для життя : методичні рекомендації. Кропивницький : КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського», 2017. 24 с.
3. Дорожкин А. М., Соколова А. И. Понятие «неопределенность» в современной науке и философии. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/ponyatie-neopredelennost-v-sovremennoy-nauke-i-filosofii/viewer (дата звернення: 19.01.2022).
4. Кононенко Л., Холостенко Л. Формування в учнів ключової компетентності ініціативності та підприємливості у рамках шкільного курсу хімії. URL: mailto:https://bit.ly/3IMAzvG 2 (дата звернення 22.01.22).
5. Майковська В. І. Теоретико-методичні аспекти формування підприємницької компетентності майбутніх фахівців сфери обслуговування : навчально-методичний посібник / за ред. О. М. Семеног. Суми : СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019. 227 с.
6. Мельничук Д. П. Людський капітал: пріоритети модернізації суспільства у контексті поліпшення якості життя населення : монографія. Житомир : Полісся, 2015. 564 с.
7. Назаренко Г. Формування підприємницької компетентності учнів загальноосвітніх навчальних закладів у відповідності до вимог нових державних стандартів : методичний посібник. Черкаси : ЧОІПОПП, 2014. 68 с.
8. Нова українська школа. Концептуальні засади реформування середньої школи. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/nova-ukrainska-shkola-compressed.pdf (дата звернення: 16.01.22).
9. Професійний стандарт за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)» 29.12.2020. URL: https://mon.gov.ua/ua/news/zatverdzheno-profstandartvchitelya-pochatkovih-klasiv-vchitelya-zakladu-zagalnoyi-serednoyi-osviti-i-vchitelya-z-pochatkovoyiosviti(дата звернення: 10.01.22).
10. Розвиток підприємства в умовах нестабільного зовнішнього середовища: управління, реалізація та перспективи : монографія / за ред. М. В. Шарко. Херсон, 2019. 306 с.
11. Смирнова К. А. Понятие неопределенности экономических систем и подходы к ее оценке. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/ponyatie-neopredelennosti-ekonomicheskih-sistem-i-podhody-kee-otsenke/viewer (дата звернення: 13.01.22).
12. Сталий розвиток. URL: https://www.zhiva-planeta.org.ua/diyalnist/staluy-rozvutok.html (дата звернення: 11.01.22).
13. Шкільна академія підприємництва. URL: https://bit.ly/3rew0ED (дата звернення: 21.01.22).
14. 17 цілей сталого розвитку: освіта займає чільне місце. URL: https://pon.org.ua/novyny/4301-novijglobalnij-poryadok-dennij-stalogo-rozvitku.html (дата звернення: 13.01.22).
Опубліковано
2022-06-02
Як цитувати
Майковська, В. І., & Чорна, Т. О. (2022). НАСКРІЗНИЙ ХАРАКТЕР ПРОБЛЕМИ ПІДГОТОВКИ УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ ДО ПІДПРИЄМНИЦТВА В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ ФАХОВОГО КОЛЕДЖУ (НА ПРИКЛАДІ ДИСЦИПЛІНИ «ХІМІЯ»). Педагогічні науки: теорія та практика, (1), 53-61. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2022-1-08
Розділ
РОЗДІЛ II. ТЕОРІЯ ТА МЕТОДИКА НАВЧАННЯ (З ГАЛУЗЕЙ ЗНАНЬ)