МОДЕЛЬ ЕФЕКТИВНОГО СПІЛКУВАННЯ ПЕДАГОГА З ВИХОВАНЦЯМИ

Ключові слова: педагогічне спілкування, комунікація, стосунки «педагог – вихованець», особистісно- орієнтована взаємодія, модель спілкування, принципи взаємодії.

Анотація

У статті зосереджено увагу на характеристиках спілкування в системі «педагог – вихованець»; розкрито принципи педагогіки партнерства (взаємоповага, довіра, спільність, доброзичливість, рівноправність, співпраця і співучасть, добровільність, обов’язковість), що визначають його ефективність в освітній роботі; акцентовано на важливості вибору вихователем особистісно-орієнтованої моделі комунікації. Підкреслено, що спілкування є основою освітньої діяльності, а його успішність залежить від індивідуальності педагога, адже він визначає мету, завдання, пріоритети, передає зміст інформації, продумує тактику, забезпечує мотивацію, конструює процес педагогічної взаємодії, дотримуючись відповідної структури (задум, практичне здійснення, аналіз та оцінка). Наголошено, що педагог має здобути статус «значущого дорослого» для дитини, духовно близької людини, що означає розуміння і вміння зберігати та підтримувати самобутність дитинства. Йдеться про поєднання формальних (професійних) та особистісних стосунків, дотримання принципів рівності й партнерства, а також суб’єкт-суб’єктного характеру педагогічного спілкування, що забезпечується через важливі позиції розуміння, визнання, прийняття. Така стратегія включає елементи самодіяльності дитини, має на меті розвиток її особистісного потенціалу. Доведено, що оптимальною є модель спілкування, котра передбачає співпрацю, інтелектуальну активність та моральну відповідальність, використання різних засобів комунікації з урахуванням інтересів та перспектив розвитку вихованців. Цей тип взаємодії визначається відкритими, чесними, вільними, відповідальними стосунками, а також забезпеченням почуттям власної гідності кожного учасника комунікації. Педагог має володіти культурою спілкування та якостями, що важливі для успіху (комунікабельність, емпатія, експресія, взаєморозуміння, ввічливість, гуманність, почуття міри, гідність, інтелігентність та ін.).

Посилання

1. Варецька В. Етика педагогічної взаємодії. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2016. Вип. 51 (104). С. 80–88.
2. Волкова Н. Професійно-педагогічна комунікація. Київ : Академія, 2006. 256 с.
3. Кузьмінський А. Теоретичні засади формування педагогічної майстерності викладача. Наука і освіта. 2014. № 3. С. 76–81.
4. Луценко І. Дитина і дорослий: вчимося спілкуватись: Готуємося до мовленнєвого спілкування з дошкільниками. Київ : Світич, 2008. 203 с.
5. Орбан-Лембрик Л. Соціальна психологія : у 2-х кн. Кн. 1. Соціальна психологія особистості і спілкування. Київ : Либідь, 2004. 574 c.
6. Основи педагогічної майстерності / упоряд. Н. Мачинська, А. Федорович, Н. Яремчук. Львів : РВВ ЛНУ ім. Івана Франка, 2020. 226 с.
7. Пихтіна Н. Основи педагогічної техніки. Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2012. 285 с.
8. Русинка І. Психологія. Київ : Знання, 2007. 367 с.
9. Слободяник Н. Спілкування як основа психолого-педагогічної взаємодії суб’єктів освітнього процесу. Psychological Journal. 2018. № 4 (14). С. 206–216. 10. Теслюк В., Лузан П., Шовкун Л. Основи педагогічної майстерності. Київ : ДАККіМ, 2010. 244 с.
Опубліковано
2022-06-03
Як цитувати
Федорович, А. В., & Береза, С. Б. (2022). МОДЕЛЬ ЕФЕКТИВНОГО СПІЛКУВАННЯ ПЕДАГОГА З ВИХОВАНЦЯМИ. Педагогічні науки: теорія та практика, (1), 225-230. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2022-1-34
Розділ
РОЗДІЛ VI. ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ВИХОВАННЯ