ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ У МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ

Ключові слова: критичне мислення, навички критичного мислення, педагогічний процес, учитель початкової школи, студент, викладач.

Анотація

У статті досліджено особливості формування критичного мислення у майбутнього вчителя початкової школи. З’ясовано, що нині концепція формування критичного мислення особистості є визнаною в усьому світі та впроваджується на всіх рівнях освіти. На основі вивчення низки наукових праць встановлено, що аналітичний складник критичного мислення вчителя початкової школи органічно присутній на всіх етапах роботи з молодшими школярами, він дозволяє відслідковувати позитивні і негативні зміни, а так само виявляти помилки і неточності в процесі вирішення професійних проблем. Зауважено, що для розвитку критичного мислення у студентів необхідна така організація навчальної роботи, яка буде спрямована на стимулювання осмислення матеріалу та формування власних суджень і вироблення самостійних підходів до вирішення різних наукових проблем. Розглянуто методи і прийоми формування критичного мислення майбутніх учителів початкової школи. Зауважено, що методичними засобами і прийомами формування критичного мислення є робота з різними видами текстів, наочні методи і прийоми організації інформації, постановка запитань, навчальна дискусія, методи рефлексії. Основними методами і прийомами формування критичного мислення майбутнього вчителя початкової школи виділено: кластер («гроно»), «мозковий штурм», Інсерт (інтерактивна система позначок для ефективного читання і мислення), метод ментальних карт, «письмову дискусію», проєктну методику. Зазначено, що формувати у студентів навички критичного мислення – завдання всіх навчальних дисциплін освітньої програми підготовки майбутнього вчителя початкової школи. Визначено, що достатні можливості для формування критичного мислення вбачаються у включенні у навчальний процес таких форм самостійної роботи, як складання структурно-логічних схем, анотацій, написання та захист рефератів, рецензування рефератів колег, наукових статей, творчі роботи, творчі звіти, проєктна діяльність та ін. Встановлено, що є безліч методів і прийомів формування критичного мислення і залежно від специфіки дисципліни, що вивчається, і цілей, які переслідує викладач, можливе використання тих чи інших видів цих прийомів, а також їх комбінування.

Посилання

1. Багай Б.М. Технологія розвитку критичного мислення. Броди : «ПРОСВІТА», 2017. 16 с.
2. Болотнікова І.В. Особливості мислення та уяви фахівців професії типу «людина ‒ людина» на різних етапах професійного становлення. Актуальні проблеми психології. 2012. № 12 (5). С. 3–8.
3. Єрко Г., Луцюк Ю. Формування критичного мислення майбутніх учителів початкової школи при вивченні дисципліни «Методика навчання освітньої галузі «Суспільствознавство». Педагогічний часопис Волині. 2018. № 2 (9). С. 68–74.
4. Навчаємо мислити критично : посібник / авт.-уклад. О.І. Пометун, І.М. Сущенко. Донецьк : Ліра, 2016. 144 с.
5. Нова українська школа. Концептуальні засади реформування середньої школи. URL: https://mon. gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/nova-ukrainska-shkola-compressed.pdf.
6. Починкова М.М. Формування критичного мислення майбутніх учителів початкової школи у процесі професійної підготовки : дис. … д-ра пед. наук : 13.00.04. Старобільськ, 2021. 572 с.
7. Стандарт вищої освіти України. Ступінь – бакалавр. Спеціальність 013 «Початкова освіта». URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/vishcha-osvita/zatverdzeni%20standarty/2021/07/28/013-Pochatk. osvita-bakalavr.28.07.pdf.
8. Ткаченко Л.І. Теоретичні засади технології формування критичного мислення майбутніх учителів початкової школи. 2012. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nzspp_2012_7_45.
Опубліковано
2022-08-16
Як цитувати
Овсяннікова, В. В. (2022). ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ У МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ. Педагогічні науки: теорія та практика, (2), 78-83. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2022-2-12
Розділ
РОЗДІЛ IIІ. ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ