УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ В КИТАЇ

Ключові слова: нормативно- правова база, управління якістю, фізичне виховання, науково-методичне забезпечення, сучасні перетворення.

Анотація

Розглянуто результати вивчення наукової літератури та документів щодо проведення уроків фізичної культури у школах КНР, а також власні дослідження автора під час візиту до КНР з метою залучення китайського досвіду побудови системи фізичного виховання у вітчизняний науковий простір. Результати дослідження показали, що в Китаї уроки фізкультури в школі є обов’язковими, стандарти нормативів загальнодержавні, а іспит з фізкультури впливає на рейтинг випускників шкіл. Зроблено висновок про потребу в Україні інтегрувати досвід побудови системи фізичного виховання КНР, не відкидаючи досягнень радянської педагогіки, а модифікуючи їх у бік індивідуалізації навантажень; зберегти систему державного регулювання, не перетворюючи уроки фізкультури лише на ігри. Для цього варто описати та проаналізувати нормативні документи Китаю, які сприяють успішному розвитку управління якістю фізичного виховання в Китаї. Нами було використано такі методи дослідження, як: емпіричний метод спостереження, комплексний метод аналізу та синтезу. Можна визначити, що на основі аналізу нормативно-правових документів Китайської Народної Республіки виділено низку факторів, які визначили успіх в управлінні фізичним вихованням та успіх китайських спортсменів на міжнародній арені. До найважливіших факторів належать: державна підтримка спорту вищих досягнень, підготовка спортивного резерву, науково-методичне забезпечення спортивної підготовки, якісне управління освітнім процесом. Досліджено, що у Китаї спостерігаються нові тенденції в розвитку спорту: прагнення до плюралізму, децентралізації та комерціалізації, розвиток спортивної індустрії, посилення представництва та впливу країни в міжнародних спортивних організаціях, активний розвиток масового спорту.

Посилання

1. Burk V. Stabile Strukturen und neue Tendenzen. In Deutscher Olympischer Sportbund (Hrsg.), Spiele der XXX. Olympiade London 2012. Auswertungen und Analysen 2013, s. 21–23.
2. Franz B. China. In Deutscher Olympischer Sportbund (Hrsg.), XXIXX. Olympische Spiele Peking 2008. Analysen – Bilanzen – Auswirkungen 2008, s. 48–51.
3. Guo J. Neue Entwicklungen im chinesischen Spitzensport. Unveröffentlichtes Dokument. Peking 2012.
4. Kishchenko N. Models of Artistic-Figurative Metaphors of Wisdom in English Fairy Tales. Scientific Journal of National Pedagogical Dragomanov University: Current Trends in Language Development, 9, 2019, s. 87–94.
5. Miao J. Entwicklung der Sportwissenschaft in China. Weilheim/Teck : Bräuer. 2005.
6. Miao J. Die Sportwissenschaft in China. China Journal. Sport und Gesellschaft in China, o. J. (1), 2006, s. 21–25.
Опубліковано
2023-02-28
Як цитувати
Ліан, Ч. (2023). УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ В КИТАЇ. Педагогічні науки: теорія та практика, (4), 70-75. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2022-4-10
Розділ
РОЗДІЛ IV. ПОРІВНЯЛЬНА ПЕДАГОГІКА