ВИКОРИСТАННЯ ІГОР-ПОДОРОЖЕЙ ПІД ЧАС ФОРМУВАННЯ ПАТРІОТИЧНИХ ПОЧУТТІВ У ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ ПОЕЗІЇ В КОНТЕКСТІ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ

Ключові слова: патріотизм, поезія, почуття, педагогічна майстерність, ігри-подорожі

Анотація

Стаття присвячена патріотичному вихованню дітей дошкільного віку, що передбачає формування любові до Батьківщини, поваги до народних звичаїв та традицій на засадах гуманізму та людиноцентризму. Зазначено, що актуальність патріотичного виховання дітей дошкільного віку полягає у формуванні активного прийняття традиційних для українського менталітету чеснот: любові до рідної землі, дбайливого ставлення до довкілля, усвідомлення цінності родини, високої духовності, шанобливого ставлення до людей різного віку, працьовитості, любові до української мови і культури, поваги до народних традицій і звичаїв. Досліджено сутність феноменів «патріотизм», «почуття», «патріотичні почуття», «патріотична поезія для дітей дошкільного віку», «ігри-подорожі». Доведено, що поетичне слово посідає дуже важливе місце в житті дітей дошкільного віку не тільки тому, що це один з найефективніших засобів розвитку мовлення, засвоєння мови свого народу, але й передусім як спосіб задоволення нагальної потреби інтелектуального, емоційного і духовного зростання особистості. Наведено методику використання поезії під час ігор-подорожей. Показано, що центральним моментом є педагогічна майстерність вихователя, що передбачає поєднання мистецтва і поетичного слова з іншими, тому потрібно, щоб поетичні образи віршованого тексту знайшли підтвердження в репродукціях картин, музичних творах, дитячих малюнках. Зазначено, що педагог так має організувати мовленнєву роботу, щоб допомогти дітям через сприйняття виразних словесних образів вірша відчути, відтворити яскраву мальовничу картину рідного міста, природи, визначних культурно-історичних пам’яток. Слово допомагає зробити більш виразнішим малюнок, а за допомогою яскравих фарб та образів дитина здатна глибше відчути образність патріотичного слова, що загалом сприяє розвитку поетичного слуху, естетичного смаку дошкільнят та емпатії.

Посилання

1. Базовий компонент дошкільної освіти. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/rizne/2021/12.01/Pro_novu_redaktsiyu%20Bazovoho%20komponenta%20doshkilnoyi%20osvity.pdf.
2. Вишневський О. Теоретичні основи сучасної української педагогіки. 3-те вид., доопрац. і доп. Київ: Знання, 2008. 566 с.
3. Гончаренко С. Український педагогічний словник / за ред. С. Головка. Київ: Либідь, 1997. 373 с.
4. Енциклопедія освіти / за ред. В. Кременя. Київ: Юрінком Інтер, 2008. 634 с.
Опубліковано
2024-07-30
Як цитувати
Андреєва, Т. Т., Рудківська, Н. Л., & Мисан, І. В. (2024). ВИКОРИСТАННЯ ІГОР-ПОДОРОЖЕЙ ПІД ЧАС ФОРМУВАННЯ ПАТРІОТИЧНИХ ПОЧУТТІВ У ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ ПОЕЗІЇ В КОНТЕКСТІ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ. Педагогічні науки: теорія та практика, (2), 101-106. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2024-2-15
Розділ
РОЗДІЛ VII. ДОШКІЛЬНА ПЕДАГОГІКА