МЕТОДИКА НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ІМІТАЦІЙНИХ ПРОЄКТНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

  • М. І. Садовий Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0001-6582-6506
  • Д. В. Соменко Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0001-6426-1507
  • О. М. Трифонова Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0002-6146-9844
Ключові слова: освітній процес, імітація, цифровізація, Soft Skills, технології, симуляція

Анотація

Однією з тенденцій розвитку українського суспільства є цифровізація. Освіта має носити випереджальний характер, тому в сучасних умовах одним з компонентів мети освітнього процесу є впровадження інформаційно-комунікаційних (ІКТ), хмарних (ХТ), цифрових технологій (ЦТ). У статті встановлено, що останнє десятиріччя передбачає формування та впровадження інноваційних імітаційних технологій навчання, які дають змогу симулювати реальні ситуації та розвивати практичні навички. Ці технології створюють віртуальні ситуації, що моделюють реальні робочі умови чи процеси та професійні випробування. Здобувачі освіти можуть отримати досвід та вирішувати завдання, що відображають реальні ситуації. Проведені нами дослідження свідчать про те, що імітаційні технології навчання в освітньому процесі доповнюють традиційні методи, надаючи здобувачам освіти можливість ефективніше та цікавіше засвоювати матеріал. З огляду на постійні зміни в суспільстві та мінливі вимоги ринку праці, де потрібні висококваліфіковані працівники, імітаційні технології стають важливим інструментом для підготовки здобувачів освіти, які володіють актуальними знаннями та практичними навичками. Такий підхід сприяє підвищенню якості професійної освіти та відповідає вимогам сучасного ринку праці. У статті розглядаються шляхи використання ІКТ, ЦТ у різних дослідженнях. Проведений аналіз свідчить про те, що науковці визначають, що найефективнішими є традиційні способи їх використання в режимі автоматизації обчислень, моделювання процесів («чисельний аналіз» чи «імітація») тощо. Доведено, що використання імітаційних технологій у професійній освіті дає змогу здобувачам освіти отримувати практичний досвід та взаємодіяти з віртуальними моделями, симуляціями та тренажерами в різних професійних сценаріях, що адаптовані до реальних ситуацій. Створюється проблемна ситуація, яка сприяє розвитку критичного мислення, формуванню навичок керування ризиками, здатності вирішувати складні завдання та вдосконаленню практичних навичок, що є важливими для майбутньої професійної діяльності. За підсумками дослідження встановлено, що у контексті швидкого технологічного розвитку та змін у професійних галузях важливо враховувати, що імітаційні технології навчання є необхідним елементом сучасної освітньої системи. Вони створюють можливості для активного та практичного засвоєння знань, сприяють розвитку навичок комунікації, співпраці та проблемного мислення. Комбінуючи традиційні підходи з імітаційними технологіями, заклади професійної освіти можуть надати якісне навчання, відповідне вимогам ринку праці, що забезпечує здобувачів освіти потрібними компетентностями для успішної кар’єри, зокрема розвитку Soft Skills.

Посилання

1. Азаров О.Д., Крупельницький Л.В., Дудник О.В. Перетворювачі форми інформації з ваговою надлишковістю: лабораторний практикум. Вінниця: ВНТУ, 2014. 47 с.
2. Комп’ютерна електроніка: лабораторний практикум: навчальний посібник для студентів освітньої програми «Інтегровані інформаційні системи» спеціальності 126 «Інформаційні системи та технології» / укл.: А.О. Новацький. Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2018. 415 с.
3. Садовий М.І., Соменко Д.В., Трифонова О.М. Робототехнічні комплекти в освітньому процесі. Збірник наукових праць Кам’яно-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Серія: Педагогічна. 2021. Вип. 27. С. 125–128.
4. Соменко О.О., Соменко Д.В. Вільнопоширюване апаратне та програмне забезпечення для організації навчально-дослідницької роботи майбутніх вчителів природничо-математичних дисциплін. Наукові записки. Серія «Проблеми методики фізико-математичної і технологічної освіти». 2017. Вип. 11. Ч. 1. С. 122–128.
5. Трифонова О.М. Методична система розвитку інформаційно-цифрової компетентності майбутніх фахівців комп’ютерних технологій у навчанні фізики і технічних дисциплін: дис. … докт. пед. наук: 13.00.02, 13.00.04; ЦДПУ ім. Володимира Винниченка. Кропивницький, 2020. 595 с.
Опубліковано
2024-07-30
Як цитувати
Садовий, М. І., Соменко, Д. В., & Трифонова, О. М. (2024). МЕТОДИКА НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ІМІТАЦІЙНИХ ПРОЄКТНИХ ТЕХНОЛОГІЙ. Педагогічні науки: теорія та практика, (2), 142-148. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2024-2-22
Розділ
РОЗДІЛ IX. ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОСВІТІ