МАНІПУЛЯТИВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПОЛІТИЧНОЇ МЕТАФОРИ У ПРОМОВАХ СУЧАСНИХ ФРАНЦУЗЬКИХ ПОЛІТИКІВ

  • Ж. В. Буць Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
  • А. В. Седляр Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
Ключові слова: маніпуляція, політична метафора, політичний дискурс, промова, художній засіб

Анотація

У статті досліджуються актуальні питання метафоризації політичних текстів. Найбільш маніпулятивно спрямованими є промови, оскільки вони готуються завчасно, мають чітку ціль виголошення та відрізняються прямим контактом з аудиторією. Саме вони стали об’єктом нашої роботи. Наше дослідження націлене на розширення знань про маніпулятивну спрямованість метафоричних конструкцій у політичному дискурсі та розкриття інтенцій автора тексту, прихованих для загального адресата. Розглянуто промови сучасних французьких політиків на предмет наявності у них метафоричних конструкцій, метою яких є маніпуляція. Проаналізовано різні типи метафор: фізіологічна, кримінальна, театральна, мілітарна метафори, метафора шляху та засобів пересування, природної стихії та будинку. Виявлено значення кожного прикладу та виокремлено функції цього художнього засобу. Проаналізовано той факт, що порівняння політичних реалій з об’єктами повсякденного життя людини допомагає останній краще осягнути інформацію, яку транслює оратор. З’ясовано, що за допомогою політичної метафори оратори можуть впливати на емоції, вибір та дії аудиторії. Це є засобом агітації, пропаганди та навішування опозиції «корисно–шкідливо». Доведено, що підміною політичних реалій на образи інших сфер життя можна демонізувати або ідеалізувати будь-яку ситуацію чи особу. Досліджено поняття «апперцепція», яке визначаємо як залежність сприйняття людиною певної інформації та об’єктів реального світу від її попереднього досвіду. Проведено паралель між сприйняттям метафоричного образу та отриманим життєвим досвідом людини. Аргументовано факт того, що метафору необхідно розглядати не лише як метод прикрашання текстів, а й як один із потужних засобів впливу на емоції та почуття аудиторії. Обґрунтування такого аспекту використання художнього засобу є важливим елементом у вивченні маніпулятивних технік політичного дискурсу.

Посилання

1. Canetti E. Masse und Macht. Hamburg : Claassen, 1960. 342 p.
2. Падалка О.В. Політична промова та її просодичні характеристики. Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Філологічні науки. Мовознавство. 2012. № 6 (231). С. 66–69.
3. Чернявская В.Е. Дискурс власти и власть дискурса: проблемы речевого воздействия. Москва : Флинта : Наука, 2006. 134 с.
4. Edelman M. Politics as Symbolic Action: Mass Arousal and Quiescence. Chicago : Markham, 1971. 198 p.
5. Погребняк Н.В. Воздействующий потенциал метафоры в современном политическом медиадискурсе. Известия Волгоградского государственного педагогического университета. Языкознание и литературоведение. Волгоград, 2019. № 10 (143). С. 118–125.
6. Петренко В.В. Політична мова : навчальний посібник. Київ : ІМВ, 2006. 215 c.
7. Linternaute. URL: https://www.linternaute.com (дата звернення: 20.10.2020).
8. Тлумачення: апперцепція. URL: https://slovnyk.ua/index.php?swrd=апперцепція (дата звернення: 20.10.2020).
Опубліковано
2021-04-09
Як цитувати
Буць, Ж. В., & Седляр, А. В. (2021). МАНІПУЛЯТИВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПОЛІТИЧНОЇ МЕТАФОРИ У ПРОМОВАХ СУЧАСНИХ ФРАНЦУЗЬКИХ ПОЛІТИКІВ. Мова. Література. Фольклор, (2), 22-27. https://doi.org/10.26661/2414-9594-2020-2-3