ДІАГНОСТИКА СФОРМОВАНОСТІ ФАХОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ З ЕКОЛОГІЧНОГО ТУРИЗМУ

  • А. П. Конох Запорізький національний університет
  • А. А. Конох Запорізький національний університет
Ключові слова: майбутній учитель фізичного виховання, сфера екологічного туризму, професійна компетентність

Анотація

У статті проаналізовано сучасний стан дослідження проблеми формування фахової компетентності майбутніх викладачів фізичного виховання у сфері екологічного туризму, який підтвердив актуальність і доцільність обраної проблеми, її недостатню теоретичну розробленість у педагогічній теорії і практиці. Це пов’язано з тим, що спеціалізація «Екологічний та спортивний туризм» відсутня у навчальних планах підготовки майбутніх викладачів фізичного виховання в закладах вищої освіти України. Доведено, що фахова підготовка майбутніх викладачів фізичного вихо- вання, здатних на високому рівні використовувати екологічний туризм у професійній діяльності, є однією з важливих умов підвищення інтересу дітей і молоді до занять фізичною культурою, туризмом і спортом, забез- печення необхідної рухової активності, розвитку, збереження та зміцнення їхнього здоров’я. Екологічний туризм визначено як усі форми туризму, що мотивують туристів до спостереження і спілкування з природою, сприяють збереженню довкілля і культурної спадщини, чинячи на них мінімальний вплив. Фахова компетентність викладача фізичного виховання у сфері екологічного туризму розглядається як інтегративна характеристика особистості, що містить сукупність мотивів та інтересів, теоретичні знання, практичні вміння й навички, фахово-важливі якості (фізична підготовленість, креативність і емпатія, комунікативні та організаторські здібності). Проведення аналізу сутності екологічного туризму, його структури, форм проведення туристичних заходів дало змогу дійти висновку, що фахова підготовка викладача фізичного виховання, компетентного у сфері екологічного туризму, є багатофункціональною. Принциповою специфічною ознакою цієї підготовки є необхідність впровадження інтегрованого підходу до формування її змісту, відбору методів і форм, оскільки вона інтегрує фахові знання, вміння та навички, притаманні і викладачу фізичного виховання (дидактичні, академічні, перцептивні, мовні, організаторські, авторитарні, комунікативні), і тренеру-викладачу екологічного туризму (організація навчально-тренувального процесу з екологічного туризму). Отже, пріоритетною метою формування фахової компетентності майбутніх викладачів фізичного виховання у сфері екологічного туризму є їх підготовка як викладачів фізичного виховання і тренерів-викладачів екологічного туризму. Враховуючи значний попит на фахівців цієї галузі, фахова підготовка майбутніх викладачів фізичного виховання, компетентних у сфері екологічного туризму, має здійснюватися на факультетах фізичного виховання за спеціалізацією «Екологічний та спортивний туризм», адже саме вона враховує особливості цієї підготовки.

Посилання

1. Косолапов А.Б. Теория и практика экологического туризма : учеб. пособ. Москва : КНОРУС, 2005. 240 с.
2. Дмитрук О.Ю., Дмитрук С.В. ЄКОтуризм : навч. посіб. Київ : Альтерпрес, 2009. 358 с.
3. Мулик К.В., Носко М.О. Диференційований підхід до підготовки фахівців зі спортивно-оздоровчого туризму для роботи з дітьми, підлітками та студентською молоддю. Вісник Чернігівського національного педагогічного університету. Серія: Педагогічні науки. Фізичне виховання та спорт. 2015. Вип. 129(2). С. 217–222.
Опубліковано
2020-11-05
Як цитувати
Конох, А. П., & Конох, А. А. (2020). ДІАГНОСТИКА СФОРМОВАНОСТІ ФАХОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ З ЕКОЛОГІЧНОГО ТУРИЗМУ. Фізичне виховання та спорт, (1), 41-47. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/sport/article/view/1524