ОБҐРУНТУВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІГРОВОГО ТА ЗМАГАЛЬНОГО МЕТОДІВ НА УРОЦІ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

  • Л.І. Кузьмина
  • Т.М. Чиженок
Ключові слова: рухливі ігри, змагально-ігровий метод, фізична підготовленість, молодший шкільний вік, урок фізичної культури

Анотація

Обґрунтовано ефективність використання ігрового й змагального методів у фізичному вихованні учнів, що навчаються на I ступені загальної середньої освіти.

Проведений аналіз літературних даних про використання ігрового і змагального методів у процесі фізичного виховання дозволяє формувати в учнів інтереси і схильності до певних видів фізичної активності, виявити специфіку індивідуальних моторних проявів. Тому доцільність використання ігрового і змагального методів для розширення рухового досвіду, розвитку фізичних якостей і підвищення рухової активності є важливим для зміцнення здоров’я учнів, підвищення мотивації до занять фізичними вправами і поліпшення показників їхньої фізичної підготовленості.

Перед розглядом представлено особливості використання ігрового і змагального методів, проведено аналіз засобів і методичних прийомів, розширено і обґрунтовано технологію використання ігрового й змагального методів у навчальному процесі з фізичного виховання учнів молодшого шкільного віку.

Виявлено, що застосування ігрового і змагального методів дозволяє істотно підвищити якість навчання, сприяє успішному накопиченню рухового досвіду, виховує в учнів самостійність і вміння приймати рішення.

І все це дозволяє вважати виправданим пошук і експериментальне обґрунтування ефективності використання ігрового і змагального методів у фізичному вихованні учнів. Отримані результати показують позитивні зрушення і достовірні відмінності в показниках фізичної підготовленості в експериментальній групі порівняно з контрольною. В експериментальній групі відзначений більш істотний приріст у показниках швидкісно-силових, гнучкості, спритності та швидкості.

Результати дослідження дозволили зробити висновки про ефективне використання на уроках фізичної культури ігрового і змагального методів, які сприяли підвищенню рівня фізичної підготовленості в порівняно із загальноприйнятими методами при однакових затратах часу, а самі уроки зробити більш цікавими.

Технологія змагального та ігрового методів на уроках фізичної культури підвищила рівень фізичної підготовленості учнів до рівнів «добре» і «відмінно», сформувала в них домінуючий мотив рухової діяльності – мотив змагальності, підвищила рівень знань про фізичну культуру.

Посилання

1. Масловская Ю. И. Соревновательный метод и особенности его применения в учебном занятии по физической культуре. Современные и традиционные системы оздоровления и единоборства-выбор приоритетов. Инновационные процессы в физическом воспитании студентов IFFA-2013: научн.-практ. конф. Минск : БГУ, 2013. С. 104–106.
2. Коровина Л. М. Совершенствование двигательных навыков у детей в упражнениях и играх с использованием элементов соревнования и творческих заданий. Москва : Наука, 2009. 176 с.
3. Попов Г. Г. Зависимость эффективности физкультурной деятельности школьников от уровня их интенсивности. Физическая культура: воспитание, образование, тренировка. 2004. №4. С. 55–57.
4. Рекутина Н. В. Игровой и соревновательный методы обучения. Их применение в формировании двигательных навыков и умений. Спортивные танцы: бюллетень. 2000. № 7 (15). С. 20–23.
5. Михайлова Н. В. Методические рекомендации по применению игровых комплексов как способов повышения активности учащихся на уроке физической культуры. Москва, 2003. 12 с.
6. Михайлова Н. В. Применение игровых комплексов как способов повышения активности учащихся на уроках физической культуры. Медико-биологические аспекты физического воспитания: материалы Всерос.научно-практ. конф.. Тамбов, 2004. С. 109–112.
7. Ливерова Е. В. Игровой и соревновательный метод физического воспитания. Спорт в школе. 2007. № 9 (412). 115 с.
8. Мустаев В. Л. Технология соревновательного метода на уроке физической культуры в начальной школе. Омск: ТГПУ, 2004. 70 с.
9. Бойко Е. Н. Основы организации и содержания игровой и соревновательной деятельности в физическом воспитании учащихся I ступени общего среднего образования. Здоровье учащейся и студенческой молодежи: физической культуры, спорта и туризма на современном этапе : сб. научн.статей. Минск: РИВШ, 2017. С. 278.
Опубліковано
2018-10-30
Як цитувати
Кузьмина, Л., & Чиженок, Т. (2018). ОБҐРУНТУВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІГРОВОГО ТА ЗМАГАЛЬНОГО МЕТОДІВ НА УРОЦІ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ. Фізичне виховання та спорт, (1), 16-22. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/sport/article/view/778

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають