ДИДАКТИЧНІ ЗАСОБИ ФОРМУВАННЯ МЕДІАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ НА ЗАНЯТТІ З ІНОЗЕМНОЇ МОВИ

  • Д. С. Ципіна Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця
Ключові слова: аргументація, дидактичні засоби, дискурс, медіативна діяльність, медіативна компетентність, медіатор

Анотація

У статті розглядається медіативна діяльність як ефективний і перспективний спосіб управління ризиками та проблемами, подолання конфліктних або кризових ситуацій, що виникають під час професійної діяльності фахівця економічного профілю. Визначено, що ефективне здійснення медіативної діяльності є складним, інтегрованим процесом, що потребує сформованої медіативної компетентності на основі комунікативного, інформаційного, рефлексивного, спеціального складників. Наголошено на значущості комунікативного складника як здатності інтегровано застосовувати лінгвістичну й соціокультурну компетенції. За результатами дослідження визначено, що комунікація, яка здійснюється під час медіативної діяльності, є управлінням процесом когнітивної, вербальної та емоційної трансформації суб’єктів конфліктного спілкування в рамках континуума від комунікативного дисонансу до комунікативного консенсусу. Обґрунтовується доцільність визначення дискурсу медіації з метою її дослідження з лінгвістичного погляду як процесу, у якому сторони конфлікту залучаються до процедури медіації, здійснюючи перехід від конфронтаційної до кооперативної взаємодії. Надається детальний розгляд моделей навчання медіації та інтерактивної й неінтерактивної форм формування медіативної компетентності на заняттях з іноземної мови, що дають змогу активізувати пізнавальну діяльність майбутніх фахівців і створюють необхідні умови для розвитку зазначених якостей. Наголошується, що опанування вмінь і навичок з медіації потребує використання спеціальних прийомів і дидактичних засобів, серед яких – техніки постановки питань, активного слухання тощо. Відзначається важлива роль аргументації в медіативній діяльності, при цьому зазначається, що до завдання медіатора – за допомогою логічних аргументів і раціональних доводів спрямувати дискусію до прийняття конструктивних рішень. Запропоновано комплекс дидактичних засобів, які спрямовані на формування медіативної компетентності на заняттях з іноземної мови.

Посилання

1. Куликова Л.В., Прохорова О.А. Исследовательские подходы к дискурсу медиации в фокусе междисциплинарности. Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2016. № 2 (56/2). С. 100–104.
2. Бойко М.С. Базовый курс медиации: рефлексивные заметки. Минск : Медисонт, 2011. 316 с.
3. Иванова Е.Н. Динамика директивности при обучении медиации. Вестник СпбГУ. 2014. № 6. С. 80–87.
4. Баребина Н.С. Когнитивный механизм контраргументации в дискурсе медиации : автореф. дисс. … канд. филол. наук. Иркутск, 2012. 21 с.
5. Плотникова С.Н. Стратегичность и технологичность дискурса. Лингвистика дискурса. Вестник ИГЛУ. Серия «Лингвистика и межкультурная коммуникация». 2006. Вип. 3. С. 87–98.
6. Eemeren van. F.H. Strategic maneuvering in argumentative discourse: extending the pragma-dialectical theory of argumentation. Amsterdam, 2010. 263 p.
Опубліковано
2020-10-21
Як цитувати
Ципіна, Д. С. (2020). ДИДАКТИЧНІ ЗАСОБИ ФОРМУВАННЯ МЕДІАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ НА ЗАНЯТТІ З ІНОЗЕМНОЇ МОВИ. Педагогічні науки: теорія та практика, (1), 366-372. вилучено із https://journalsofznu.zp.ua/index.php/pedagogics/article/view/1486