НЕЙРОФІЗІОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ МОВЛЕННЄВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЛОГОПЕДИЧНІЙ ПРАКТИЦІ

Ключові слова: нейрофізіологія, фізіології мовлення, мовленнєвий розвиток, мовленнєві порушення

Анотація

Статтю присвячено дослідженню нейрофізіологічних аспектів мовленнєвої діяльності та їх значенню у науковому та практичному контексті. Зазначено, що розуміння механізмів мовлення та нейробіологічних процесів сприяє виявленню порушень у розвитку мовлення та встановленню їхніх нейрофізіологічних корелятів. Розглянуто важливі аспекти організації мовленнєвої діяльності з урахуванням нейрофізіологічних основ. Постановка проблеми обґрунтована тим, що дослідження цих аспектів необхідне для розроблення ефективних підходів до корекції та реабілітації мовленнєвих порушень. Проведено аналіз взаємозв’язку між нейрофізіологією та логопедичною практикою, а також висвітлено важливість цього зв’язку для подальшого розвитку наукового знання у галузі психолінгвістики та нейронауки. Розглянуто нейроанатомію мовленнєвих областей, нервово-м’язовий контроль мови, сенсомоторну інтеграцію, нейропластичність, неврологічні розлади, що впливають на мовлення, як основа вибору логопедичних технік для індивідуальних утручань. Обґрунтовано необхідність вивчення нейрофізіологічних аспектів організації мовленнєвої діяльності як основи для розуміння фізіології мовлення та розроблення науково обґрунтованих стратегій логопедичної практики. Такий підхід сприяє не лише вдосконаленню теоретичних знань у галузі, а й допомагає як у розумінні фізіології мовлення, так і в розробленні науково обґрунтованих стратегій для поліпшення мовленнєвого розвитку у різних вікових групах та підвищення якості життя осіб із мовленнєвими порушеннями, розширює можливості вдосконалення методів реабілітації та корекції мовленнєвих порушень у дітей та дорослих.

Посилання

1. Левенець С.В., Гаврилюк С.В., Боярчук О.Д. Основи нейрофізіології та вищої нервової діяльності : навчальний посібник. Луганськ : ЛНУ імені Т. Шевченка, 2010. 166 с.
2. Шеремет М.К., Боряк О.В. Неврологічні основи логопедії : навчальний посібник. Суми : ФОП Цьома С.П., 2016. 252 с.
3. Неврологія : підручник / І.А. Григорова та ін. ; за ред. І.А. Григорової, Л.І. Соколової. 3-є вид., перероб. і доп. Київ : Медицина, 2020. 640 с.
4. Федірко Н.В. Анатомія та еволюція нервової системи : підручник. Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2013. 382 с.
5. Фізіологія людини і тварин (фізіологія нервової, м’язової і сенсорних систем) : підручник / уклад. М.Ю. Клевець та ін. Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2011.
6. Фізіологія : підручник / уклад. В.Г. Шевчук та ін. ; за ред. В.Г. Шевчука. Вінниця : Нова Книга, 2012. 448 с.
7. Bhatnagar, Subhash C. (2012). Neuroscience for the Study of Communicative Disorders. Publisher: LWW. 581 p.
8. Hickok, G. Small, S.L. (2015). Neurobiology of Language. Publisher : Academic Press. 1188 р.
9. Lundy-Ekman, L. (2012). Neuroscience: Fundamentals for Rehabilitation. Publisher : Saunders; 4th edition. 552 p.
10. Rouse, Matthew H. (2019). Neuroanatomy for Speech-Language Pathology and Audiology. Publisher : Jones & Bartlett Learning; 2nd edition. 382 p.
11. Webb, W. Adler, R. (2016). Neurology for the Speech-Language Pathologist. Publisher : Mosby; 6th edition. 336 p.
Опубліковано
2023-12-19
Як цитувати
Гладиш, М. О. (2023). НЕЙРОФІЗІОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ МОВЛЕННЄВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЛОГОПЕДИЧНІЙ ПРАКТИЦІ. Педагогічні науки: теорія та практика, (4), 34-39. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2023-4-05
Розділ
РОЗДІЛ III. КОРЕКЦІЙНА ПЕДАГОГІКА