ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ЛОГОПЕДІВ ДО ФОРМУВАННЯ У БАТЬКІВ НАВИЧКИ ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ ПІДТРИМУВАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ (НА ПРИКЛАДІ КЛАСІВ, ДЕ НАВЧАЮТЬСЯ УЧНІ ІЗ ЗАЇКАННЯМ)

Ключові слова: професійна підготовка, підтримувальна комунікація, заїкання, інклюзивна освіта, мультидисциплінарний підхід, робота із сім’єю дитини з ООП

Анотація

У статті розглядається питання підготовки майбутніх логопедів у рамках освітньо-професійної програми «Логопедія» з особливим фокусом на виробленні у батьків навичок використання засобів підтримувальної комунікації в інклюзивному освітньому середовищі. Автори аналізують та розкривають компоненти готовності майбутніх логопедів до формування у батьків навичок використання засобів підтримувальної комунікації в умовах інклюзивної освіти, включаючи змістовний, операційно-діяльнісний, цільовий та оцінно-результативний аспекти. Стаття наголошує на тому, що сучасна роль логопеда виходить за межі традиційного розвитку мовленнєвих навичок дитини, охоплюючи також аспекти виховання, соціалізації та взаємодії з батьками. Зокрема, підкреслюється необхідність навчання батьків засобам альтернативної та додаткової комунікації незалежно від наявності у їхніх дітей особливих освітніх потреб. Особлива увага приділяється батькам дітей із комунікативними обмеженнями, для яких знання використання таких засобів, як піктограми, комунікативні таблиці, фотокартки, символи, є критично важливим. У статті також підкреслюється складність та багатогранність заїкання як мовленнєвого порушення, що потребує комплексного підходу до корекції та лікування. Автори зазначають, що заїкання – це не просто мовленнєвий дефект, а й глибоко індивідуальна проблема, що вимагає особливого підходу в кожному випадку. Автори також розглядають важливість мультидисциплінарного підходу у підготовці майбутніх логопедів. Стверджується, що співпраця зі студентами інших спеціальностей, таких як психологія, соціальна педагогіка та освітні науки, може значно збагатити підготовку логопедів, надаючи їм ширше розуміння проблеми заїкання. Серед основних курсів, які підтримують цю підготовку, виділяються «Логопедична корекція заїкання та порушень голосу» та «Альтернативні засоби комунікації». Ці курси не лише забезпечують теоретичні знання, а й практичні навички, які дають змогу майбутнім фахівцям ефективно працювати з родинами дітей, що мають особливі освітні потреби.

Посилання

1. Кисличенко В.А. Логопедичний супровід сім’ї, в якій виховується дитина з порушеннями мовлення : автореф. дис. … канд. пед. наук : 13.00.03. Київ, 2011. 24 с.
2. Логопедія : підручник / за ред. М.К. Шеремет. Вид. 5-е, перероб. і доп. Київ : Слово, 2019. 672 с.
3. Рібцун Ю.В. Психолого-педагогічний супровід дітей із заїканням. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2021. Т. 2. №. 79. С. 72–76.
4. Козинець О., Кириленко О. Психологічні особливості дітей старшого дошкільного віку із заїканням. Науковий часопис. Спеціальна психологія. 2013. С. 331–334.
5. Марченко І.С. Можливості комунікації дітей із тяжкими порушеннями мовлення. Інтеграція науки і практики в умовах модернізації спеціальної освіти України. 2023. С. 121.
6. Марченко І.С. Педагогічні технології комунікативного розвитку дітей із тяжкими порушеннями мовлення (логопедична робота) : навчальний посібник. Вид. 1-е. Київ : ДІА, 2019. 148 с.
7. Kozynets O. Technologies to overcome stuttering in the scientific heritage of rudolf krayevsky. Distance Education in Ukraine: Innovative, Normative-Legal, Pedagogical Aspects. 2023. № 1(2). Р. 230–240.
8. Гордійчук О.Є. Міждисциплінарний підхід як невід’ємна умова інклюзивної діяльності. Science and Education a New Dimension. Pedagogy and Psychology. 2015. Т. 31. С. 25–28.
9. Панасенко Е., Березка С., Лічман В. Колаборація теорії та практики у рамках підготовки майбутніх психологів до роботи в інклюзивній освіті. Вісник ХНПУ імені Г.С. Сковороди. Психологія. 2021. №. 64. С. 179–192.
Опубліковано
2023-12-19
Як цитувати
Апухтіна, В. В., Авраменко, У. В., & Соловйова, Т. Г. (2023). ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ЛОГОПЕДІВ ДО ФОРМУВАННЯ У БАТЬКІВ НАВИЧКИ ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ ПІДТРИМУВАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ (НА ПРИКЛАДІ КЛАСІВ, ДЕ НАВЧАЮТЬСЯ УЧНІ ІЗ ЗАЇКАННЯМ). Педагогічні науки: теорія та практика, (4), 45-51. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2023-4-07
Розділ
РОЗДІЛ IV. ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають