THE FORMATION OF THE RESEARCH COMPETENCE OF FUTURE ENGINEERS-TECHNOLOGISTS

  • T. А. Lazarieva Ukrainian Engineering-Pedagogics Academy
  • M. I. Lazariev Ukrainian Engineering-Pedagogics Academy
Keywords: food industry, research activity, technological engineer, competence, knowledge, skills, abilities, professionally important qualities, personal abilities, experience

Abstract

The article proves the decisive role of formation of research competence in future engineers-technologists of the food industry for the long-term development of the enterprise, its entry into international markets, expanding the range of food products, introduction of innovative technologies and equipment. It is revealed that the professional competence of a specialist is a conglomeration of knowledge, skills, abilities, professionally important qualities, personal abilities and experience. It is determined that in order to perform research activities, it is important for a technological engineer to operate with modern knowledge from various scientific fields, to have a broad outlook, to have techniques for solving creative problems. The formation of skills in future engineers-technologists of the food industry should be carried out at the levels of information recognition, its reproductive, productive and creative application. The professionally important qualities of the engineer-technologist which should be formed at students for the purpose of proper performance of research activity are allocated. Motivational and targeted professionally important qualities such as purposefulness, enthusiasm, creative activity, desire to succeed in creative professional activity, persistence have been established. The block of cognitive qualities includes sensory-perceptual, mnemonic qualities, representation and creative imagination, creative thinking, attention. No less important are worldview professionally important qualities such as honesty, responsibility, humanity. To perform research activities should also develop personal and social activities. One of the components of the professional competence of the future food industry specialist is such personal abilities as individual creative style of activity, self-analysis, self-regulation, self-management and selfevaluation. Execution of quasi-professional educational activities in solving professionally oriented tasks allows to form in future engineers-technologists the experience of creative activity on development and improvement of food products, technologies and equipment.

References

1. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1. Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності. Розділ 1. Професії керівників, професіоналів, спеціалістів та технічних службовців / Уклад. Я. Кавторєва. Харків : Фактор, 2008. 384 с.
2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. URL: https://dnaop.com/html/31666_34.html
3. Кваліфікаційні вимоги. Інженер-дослідник. URL: https://www.borovik.com/index_i.php?Gins=369&lang_i=1
4. Державний класифікатор України: Класифікатор професій ДК 003-45. Київ : Держстандарт України, 1995.
5. Лазарєва Т.А. Виробничі функції інженера-технолога харчової галузі як основа формування змісту творчої професійної підготовки. Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології. 2013. № 4 (30). С. 237–246.
6. Лазарєва Т.А. Підготовка майбутніх інженерів-технологів харчової галузі до творчої професійної діяльності : монографія. Харків : Право, 2014. 528 с.
7. Гузалова О.В. Педагогічні умови організації творчої діяльності студентів вищих технічних навчальних закладів у процесі вивчення природничо-математичних дисциплін : автореф. дис. … канд. пед. наук : 13.00.04. Одеса, 2010. 21 с.
8. Еремина Л.И., Нагорнова А.Ю., Нагорнов Ю.С. Технологии креативного развития студентов технических специальностей. Фундаментальные исследования. 2013. № 1. С. 78‒81.
9. Нізовцев А.В. Формування дослідницьких умінь студентів технічних університетів у процесі вивчення професійно-орієнтованих дисциплін : автореф. дис. … канд. пед. наук : 13.00.04. Полтава, 2010. 20 с.
10. Попова О.П. Розвиток творчого потенціалу майбутнього інженера в процесі професійної підготовки у вищому технічному навчальному закладі: автореф. дис. …. канд. пед. наук : 13.00.04. Запоріжжя, 2009. 23 с.
11. Лазарєва Т.А. Формування професійно важливих якостей творчої діяльності у майбутніх інженерів-технологів харчової галузі. Проблеми інженерно-педагогічної освіти. 2015. Вип. 46. С. 109‒113.
12. Психологія діяльності та навчальний менеджмент / За заг. ред. В.А. Козакова. Київ : КНЕУ, 2003. 829 с.
13. Шадриков В. Д. Психология деятельности и способности человека. М.: «Логос», 1996. 320 с.
14. Кабанець М.М. Педагогічні умови формування у майбутніх інженерів потреби у творчій самореалізації : автореф. дис. … канд. пед. наук : 13.00.04. Луганськ, 2010. 20 с.
Published
2020-10-21
How to Cite
LazarievaT. А., & Lazariev, M. I. (2020). THE FORMATION OF THE RESEARCH COMPETENCE OF FUTURE ENGINEERS-TECHNOLOGISTS. Bulletin of Zaporizhzhia National University. Pedagogical Sciences, (1), 148-154. Retrieved from http://journalsofznu.zp.ua/index.php/pedagogics/article/view/1455