СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ДИТИНИ З ІНВАЛІДНІСТЮ В ІНКЛЮЗИВНОМУ ЗАКЛАДІ ОСВІТИ

  • О. Г. Лещенко Запорізький національний університет
Ключові слова: соціально-педагогічний супровід, дитина з інвалідністю, інклюзія, інклюзивне навчання, інклюзивна культура

Анотація

У статті проаналізовано зміст соціально-педагогічного супроводу дитини з інвалідністю в інклюзивному закладі освіти, а також роль соціального педагога в супроводі дітей з інвалідністю та їхніх батьків. Автор статті розкриває актуальність теми, наголошуючи на особливому значенні в суспільстві цінностей гуманізму, рівності, толерантності, дотримання прав людини, недискримінації щодо осіб з інвалідністю, особливо у сфері освіти дітей з особливими потребами. У статті представлено визначення двох понять «дитина з особливими освітніми потребами» та «дитина з інвалідністю», розкрито основні міжнародні та державні нормативно-правові документи щодо реалізації права на освіту дітей з особливими потребами, включення їх у суспільство; розглянуто поняття «інклюзивне навчання» та «соціальний супровід». У статті зазначено, що важливою умовою, необхідною для навчання дитини з інвалідністю, є готовність найближчого оточення до взаємодії з особливими дітьми, що передбачає створення безбар’єрного середовища закладу освіти. Це сприятиме тому, що кожен учасник інклюзивного процесу зможе реалізовувати свої освітні, дозвіллєві та інші права, не зазнаючи дискримінації з боку оточення, а також розвинути власну інклюзивну культуру. Автор розкриває зміст діяльності соціального педагога в команді психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами в закладі загальної середньої освіти. До основних напрямів діяльності соціального педагога зараховують такі: соціально- педагогічний патронаж дитини з інвалідністю та її батьків; виявлення соціальних проблем задля негайного вирішення та надання допомоги; вивчення соціальних умов розвитку дитини з інвалідністю; соціалізація дитини, адаптація її в новому колективі; залучення дитини з інвалідністю до участі в гуртках з урахуванням її можливостей; надання рекомендацій щодо шляхів ефективної інтеграції дитини з інвалідністю в колектив однолітків, формування позитивного мікроклімату в колективі, подолання міжособистісних конфліктів; захист прав дитини з інвалідністю. Визначено, що соціально-педагогічний супровід дитини з інвалідністю передбачає організацію позанавчальної діяльності, дозвілля, індивідуальної роботи зі стимулювання їхнього розвитку, залучення батьків до соціально-педагогічної підтримки своїх дітей з інвалідністю, створення безбар’єрного середовища для всіх учасників інклюзивного навчання (дітей з інвалідіністю, нормотипових дітей, вчителів, батьків різних дітей).

Посилання

1. Індекс інклюзії: розвиток навчання та участі в життєдіяльності шкіл : посібник / Т. Бут; пер. з англ. Київ : ТОВ Видавничий дім «Плеяди», 2015. 190 с.
2. Организация образовательной среды для детей с особенностями психофизического развития в условиях интегрированного обучения: учебно-метод. пособие / под общ. ред. С.Е. Гайдукевич, В.В. Чечета. Минск : БГПУ, 2005. 98 с.
3. Паскаль О.В. Технології соціально-педагогічної діяльності : навчальний посібник. Харків : Бурун Книга, 2011. 288 с.
4. Працюємо разом: дитина з особливими потребами в школі. Довідник для батьків. Досвід Канади : посібник. Київ : Паливода А.В., 2012. 50 с.
5. Про затвердження Положення про психологічну службу у системі освіти України : Наказ Міністерства освіти та науки України від 22.05.2018 р. № 509. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0885-18#Text (дата звернення 20.04. 2020).
6. Пpo затвердження Примірного положення про команду психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами в закладі загальної середньої та дошкільної освіти : Наказ Міністерства освіти та науки України № 609 від 08.06.2018 року. URL: https://osvita.ua/legislation/Ser_osv/61107/ (дата звернення 21.03.2020).
7. Про освіту : Закон України від 5 вересня 2017 року № 2145-VIII. URL: (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Textдата звернення 25.04.2020).
8. Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні : Закон України від 21 березня 1991 року № 875-XII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/875-12 (дата звернення 25.03.2020).
9. Про охорону дитинства : Закон України від 26 квітня 2001 року № 2402-III. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14 (дата звернення 29.03.2020).
10. Розвиток політики інклюзивних шкіл. Інтегроване планування послуг, їх надання та фінансування в Канаді : посібник / Дж. Блейз, Е. Чорнобой, Ш. Крокер, Е. Страт, О. Красюкова та ін. Київ : Паливода А.В., 2012. 46 с.
11. Сварник М. Інклюзивна освіта в Україні : попередній аналіз ситуації. Інклюзивна освіта. Збірник матеріалів проекту «Інклюзивна освіта для дітей з особливими потребами в Україні». Київ, 2013. 14 с. URL: http://www.ussf.kiev.ua/ieeditions/31/1/.
12. Соціальна робота з вразливими сім’ями та дітьми : посібник у 2-х ч.; Ч. І. Сучасні орієнтири та ключові технології / З.П. Кияниця, Ж.В. Петрочко. Київ : ОБНОВА КОМПАНІ, 2017. 256 с.
13. Технології соціально-педагогічної діяльності : навчальний посібник для студентів напряму підготовки «Соціальна педагогіка» / За заг. ред. Н.В. Заверико. Запоріжжя : Запорізький національний університет, 2013. 287 с.
Опубліковано
2020-10-21
Як цитувати
Лещенко, О. Г. (2020). СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ДИТИНИ З ІНВАЛІДНІСТЮ В ІНКЛЮЗИВНОМУ ЗАКЛАДІ ОСВІТИ. Педагогічні науки: теорія та практика, (1), 246-252. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/pedagogics/article/view/1469