ЕТНОДИЗАЙН У ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ДИЗАЙНЕРІВ ОДЯГУ

Ключові слова: фахова підготовка, дизайнер, дизайнер одягу, професійна компетентність, етнодизайн, етностиль.

Анотація

Статтю присвячено обґрунтуванню значення поглибленого вивчення етнодизайну у фаховій підготовці майбутніх дизайнерів одягу в закладах вищої освіти, аналізу поняття етнодизайну в моді ХХІ століття та його впливу на розвиток суспільства. Технологічний прогрес сприяє швидкому обміну інформацією та її поширенню, надає можливість ознайомлення з різними культурами, історією та мистецтвом за короткий проміжок часу, а цифрові технології допомагають спілкуватися з людьми з різних куточків світу одночасно. Така транскордонність поширення будь-якої інформації сприяє культурному і технологічному розвитку суспільства, але стирає межі культурної унікальності кожного окремого народу за рахунок асиміляції елементів із різних культур, що призводить до втрати культурної етнічної ідентичності окремого народу. Таким чином, художники та дизайнери у своїй творчості почали активно розробляти твори мистецтва, що сприяють збереженню та розвитку етнічної спадщини. У сучасному дизайні виникає цілий напрям – етностиль, а дизайнери одягу застосовують етнодизайн у розробленні колекції одягу з етнічними мотивам певного народу, що допомагає розвитку та збереженню його унікальності. Авторами проведено ґрунтовний аналіз робіт вітчизняних та закордонних учених щодо понять «етнодизайн», «етностиль» та їхнього впливу на розвиток суспільства й освітнього процесу майбутніх дизайнерів одягу. У статті розкривається низка суперечностей, що існують у сучасній підготовці майбутніх дизайнерів одягу і потребують вирішення, обґрунтовується необхідність посилення компоненту з етнодизайну в їхніх освітніх програмах як засобу вирішення зазначених суперечностей та формування ключових компетентностей сучасного дизайнера одягу. Наголошується, що етнодизайн є одним із ключових у професійному становленні дизайнерів та формуванні в них принципів національного брендингу, який є засобом інтеграції народного мистецтва в сучасному дизайні. Відзначається, що вказані зміни необхідні для майбутніх випускників, які створюватимуть моду, та для здобуття ними знань, умінь, навичок виробництва одягу, що формуватиме високий естетичний смак у споживачів моди та сприятиме розвитку вітчизняної культури.

Посилання

1. Давидова С. Вплив мистецтва на розвиток суспільства. Освітні і культурно-мистецькі практики в контексті інтеграції України у міжнародний науково-інноваційний простір : збірник тез доповідей І Міжнародної науково-практичної конференції студентів та молодих вчених, м. Запоріжжя, 14 травня 2020 р. Запоріжжя, 2020. С. 466–467.
2. Давидова С. В. Вплив мистецтва на формування особистості сучасної молоді. Компетентнісний вимір сучасної освіти: теорія і практика : збірник тез V регіональної науково-практичної конференції, м. Запоріжжя, 19 травня 2017 р. С. 205–207.
3. Дерев’янко Н. В. Етнодизайн як культурна настанова формування професійного мислення майбутніх дизайнерів. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2017. № 52 (105). С. 86–93.
4. Легенький Ю. Дизайн: культурологія та естетика. Київ : КДУТД, 2000. 272 с.
5. Лісовий В. С. Культура етнічна. Енциклопедія Сучасної України. Київ : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2006. URL: https://esu.com.ua/search_articles.php?id=51456
6. Про затвердження стандарту вищої освіти за спеціальністю 022 «Дизайн» для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти : Наказ Міністерства освіти і науки України від 13 січня 2018 р. № 1391. URL: https://mon.gov.ua/ua/osvita/visha-osvita/naukovo-metodichna-rada-ministerstva-osviti-i-naukiukrayini/ zatverdzheni-standarti-vishoyi-osviti
7. Романенко Л. П. Феномен етнодизайну в національній свідомості українця. Етнодизайн у контексті українського національного відродження та європейської інтеграції / редкол.: гол. ред. М. І. Степаненко, упоряд. і відп. ред. Є. А. Антонович, В. П. Титаренко та ін. Полтава : ПНПУ імені В. Г. Короленка, 2019. Кн. 2. С. 154–156.
8. Murzyn-Kupisz M., Hołuj D. Fashion Design Education and Sustainability: Towards an Equilibrium between Craftsmanship and Artistic and Business Skills? Educ. Sci. 2021, 11 (9), 531. URL: https://www.mdpi.com/2227-7102/11/9/531/htm
9. Sousa G., Simoes I. Fashion Design and Entrepreneurship: A Strategic Model for Higher Education in Portugal. In Proceedings of the Virtuous Circle, Summer Cumulus Conference, Milan, Italy, 3–7 June 2015. Р. 3–7.
Опубліковано
2022-06-03
Як цитувати
Давидова, С. В., & Дерев’янко, Н. В. (2022). ЕТНОДИЗАЙН У ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ДИЗАЙНЕРІВ ОДЯГУ. Педагогічні науки: теорія та практика, (1), 129-134. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2022-1-19
Розділ
РОЗДІЛ IV. ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ