РЕДЖІО-ПІДХІД ДО НАВЧАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Ключові слова: дошкільний вік, творчість, розвиток, батьківський клуб, Реджіо- педагогіка, Реджіо-підхід, проєкт, проєктна діяльність.

Анотація

У статті розглянуто досвід упровадження Реджіо-підходу в умовах дошкільного закладу та правила, які виділив Лоріс Малагуцці. Проаналізовано основні принципи Реджіо-педагогіки та виділено основні завдання. Визначено головну ідею, яка лежить в основі Реджіо-підходу, та основну концепцію навколишнього середовища в Реджіо-підході. Ознайомлено з основними положеннями методики Реджіо-Емілія. Запропоновано навчальні проєкти для дітей та батьків «Реджіо-клуб для батьків» та онлайн-марафон Reggio-doma. Досліджено питання створення освітнього простору в закладі дошкільної освіти. Доведено актуальність своєчасного перетворення та збагачення освітнього простору та середовища дошкільників із використанням інноваційних підходів. Запропоновано технологію Реджіо-підходу, яку реалізовано в країнах Євросоюзу і яка є актуальною для освітнього простору дітей дошкільного віку. Сучасна модернізація дошкільної освіти має на меті впровадження нових підходів до організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти, особливо там, де є розвивальне спрямування. Зроблено висновки та пропозиції щодо виконаної роботи, що пов’язані з необхідністю дослідження проблеми, розробленням системи із запровадження ідей Реджіо-підходу в заклад дошкільного віку. Наведено шляхи ознайомлення вихователів закладів дошкільної освіти з провідними положеннями педагогіки Реджіо-Емілія та використання технології Реджіо-підходу. Ключовим питанням для закладів дошкільної освіти є надання можливості дітям вільно досліджувати навколишній світ, бути у безпеці і добробуті, активній залученості до діяльності, яка відбувається впродовж дня. Ключова роль вихователів – сприяти розвитку дитини у середовищі, яке створюється педагогами і відповідає вимогам високої якості освітньої послуги.

Посилання

1. Крутій К. Л. Стіни, які говорять, або Своєчасне перетворення освітнього простору закладу дошкільної освіти. URL: //ukrdeti.com/texnologiya-stini-yaki-govoryat-abosvoyechasne-peretvorennyaosvitnogo- prostoru-doshkilnogo-navchalnogo-zakladu/
2. Педагогічна система дошкільної освіти Реджіо-Емілія. URL: https://solnysh.ru/uk/rody/ pedagogicheskaya-sistema-doshkolnogo-obrazovaniya-redzhio-emiliya.html (дата звернення: 15.04.2022).
3. Реджио-педагогика дома. URL: http://reggiofamily.com/reggio/osnovy.html (дата звернення: 25.04.2022).
4. Реджіо-садок (Реджіо-садочки) – основні ідеї. URL: https://dity.in.ua/statti/vibir-sadochku/redzhiosadok- redzhio-sadochki-osnovni-idei (дата звернення: 20.04.2022).
5. Реджіо-підхід. URL: https://vseosvita.ua/user/id1006666/blog/redzhio-pidkhid-41769.html (дата звер- нення: 12.04.2022).
6. Why Reggio Emilia Education Works. URL: https://spielgaben.com/why-reggio-emilia-education-works/ (дата звернення: 15.04.2022).
Опубліковано
2022-06-03
Як цитувати
Сторож, В. В. (2022). РЕДЖІО-ПІДХІД ДО НАВЧАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ. Педагогічні науки: теорія та практика, (1), 173-178. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2022-1-26
Розділ
РОЗДІЛ IV. ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ