ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ПРОЦЕСУ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ МЕДИЧНОЇ ГАЛУЗІ

Ключові слова: супровід, педагогічний супровід, професійна підготовка, професійна відповідальність. особистісно-професійна відповідальність, фахівці медичної галузі

Анотація

У статті здійснено аналіз проблеми педагогічного супроводу майбутніх фахівців медичної галузі. Основна увага зосереджується на розкритті сутності поняття «педагогічний супровід» та його місці в професійній підготовці майбутніх фахівців медичної галузі. З’ясовано, що супровід – це форма здійснення пролонгованої психолого-педагогічної допомоги майбутнім медичним працівникам; пошук їх прихованих ресурсів та зростання а цій основі професійної відповідальності та система підтримки й допомоги майбутньому фахівцю в освітньому середовищі ЗВО. У наукових дослідженнях педагогічний супровід розглядається як допомога здобувачам вищої освіти виявляти та вибирати платформи для свого розвитку, створення умов для успішного зростання у професійному розвитку. Під педагогічним супроводом майбутніх фахівців медичної галузі розуміємо цілісну системно та методично організовану викладачем діяльність студента, в процесі якої створюються педагогічні умови навчання та розвитку кожного здобувача в освітньому середовищі ЗВО. Встановлено, що педагогічний супровід передбачає створення базової системи психолого-педагогічних і методичних знань, умінь і навичок, що дають змогу кваліфіковано вирішувати професійні проблеми. Визначено, що педагогічний супровід підготовки майбутнього медичного працівника є організованою діяльністю, яка за допомогою різноманітних форм, засобів та відповідних педагогічних умов спрямована на навчання кожного здобувача освіти. Розглянуто проблему формування особистісно-професійної та власної відповідальності майбутнього медичного працівника в освітньому середовищі закладу вищої освіти та професійній діяльності. Доведено, що педагогічний супровід процесу підготовки майбутніх фахівців медичної галузі до професійної діяльності передбачає створення базової системи психолого-педагогічних і методичних знань, умінь і навичок, які дають змогу кваліфіковано вирішувати професійні проблеми.

Посилання

1. Киричок І., Новгородська Ю., Шевчук М. Формування професійної відповідальності у майбутніх учителів початкових класів: педагогічні аспекти. Неперервна професійна освіта: теорія і практика. Серія: Педагогічні науки. 2017. № 1–2 (50–51). С. 38–45.
2. Міщеня О., Третяк О. Сутність професійно-педагогічної відповідальності майбутнього вчителя початкової школи. Нова педагогічна думка. 2019. № 3 (99). С. 122–127.
3. Пономарьов О. Відповідальність в системі педагогіки добра. Наукова школа академіка І. Зязюна в працях його соратників та учнів: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. Харків, 2017. С. 160–164.
4. Пономарьов О., Зінченко Л. Професійна відповідальність у спортивній педагогіці: навчальний посібник. Харків: НТУ «ХПІ»; видавець О. Мірошниченко, 2019. 200 с.
5. Рибалка В. Психологія та педагогіка праці особистості: від обдарованості дитини до майстерності дорослого: посібник. Київ: Інститут обдарованої дитини, 2014. 220 с.
6. Савчин М. Психологія відповідальної поведінки: монографія. Івано-Франківськ: Місто НВ, 2008. 280 с.
7. Семененко І. Педагогічний супровід як психолого-педагогічна проблема. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2013. Вип. 29 (82). С. 346–351.
Опубліковано
2024-07-30
Як цитувати
Халло, О. Є. (2024). ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ПРОЦЕСУ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ МЕДИЧНОЇ ГАЛУЗІ. Педагогічні науки: теорія та практика, (2), 76-80. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2024-2-11
Розділ
РОЗДІЛ IV. ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ