ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ ХЕДЖУВАННЯ НА ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

  • О.Л. Захарова Запорізький національний університет
Ключові слова: хеджування, валютні ризики, управління, зовнішньоекономічна діяльність, українські підприємства.

Анотація

Функціонування підприємства в умовах ринкової економіки обов’язково пов’язане з ризиком, який спричиняється як невизначеністю майбутніх умов праці, так і можливими помилковими рішеннями, прийнятими керівництвом підприємства. Питання, пов’язані з ризиком у діяльності підприємства-експортера, цікавлять як його працівників, так і його акціонерів, інвесторів, кредиторів, постачальників і споживачів. У зв’язку з цим необхідний аналіз можливих ризикових ситуацій, заходів щодо зменшення і компенсації збитку. На жаль, у практиці українських підприємств такий вид страхування ризиків, як хеджування, поширений досить слабо. Стаття присвячена основним проблемам впровадження хеджування як інструменту управління валютними ризиками на українських підприємствах. Автор здійснив аналіз застосування цього інструменту в Україні і виявив, що сільськогосподарські підприємства-експортери його не використовують. Визначено, що це зумовлено рядом об’єктивних та суб’єктивних причин. Розглянуто основні види валютних ризиків, інструменти управління ними та запропоновано використання відповідних методів для українських аграрних виробників.

Посилання

1. Булыга Р.П. Риски бизнеса: методы учета, прогнозирования и управления в современных условиях. Известия ВУЗов. Северо-Кавказский регион. Общественные науки. Приложение. Ростов-на-Дону. 2014. № 2. С. 145-156.
2. Дорман В.Н. Хеджирование – как перспективный метод управления рыночными рисками. Финансы и кредит. 2007. № 41. С. 56-60.
3. Красовский Н.В. Роль производных финансовых инструментов в системе управления валютными рисками: материалы науч.-практ. конф. Экономика России в контексте глобализации. Саратов: Изд-во «КУБиК», 2012. С. 32–34.
4. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. URL: http://www.ssmsc.gov.ua/activities/annual
5. Прогнозування та хеджування фінансових ризиків. [Л. О. Примостка та ін.]; за ред. Л О. Примостки. Київ : КНЕУ, 2014. 421 с.
6. Слюсарчик Р. Валютні опціони як інструмент, обмежуючий валютний ризик в діяльності підприємства, що займається міжнародними перевезеннями. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». 2012. № 749. С. 271-278.
7. Яворська, В. О. Хеджування цінових ризиків на ринку сільськогосподарської продукції. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2014. № 200, Т. 2. С. 286-289.
Опубліковано
2018-09-30
Як цитувати
Захарова , О. (2018). ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ ХЕДЖУВАННЯ НА ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ. Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, (3 (39), 11-16. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/economics/article/view/128
Розділ
Економіка та управління підприємствами