АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ ПРОМИСЛОВИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ ЯК ПЕРЕДУМОВА ПОКРАЩЕННЯ ЇХНЬОГО РОЗВИТКУ

  • Ю.О. Швець Запорізький національний університет
  • О.О. Чабанець Запорізький національний університет
Ключові слова: антикризове управління, промислові підприємства, кризові фактори, етапи антикризового управління, проблеми антикризового управління, шляхи покращення антикризового управління.

Анотація

Стаття присвячена дослідженню антикризового управління на промислових підприємствах як передумовИ їх розвитку. Наведено та проаналізовано існуючі підходи до трактування антикризового управління, проаналізовано наведені та охарактеризовані завдання антикризового управління на промисловому підприємстві, наведені фактори, що впливають на антикризове управління, виділено вісім етапів антикризового управління. Проаналізовано сучасний стан промислового сектора в Україні та Запорізькій області: частка збиткових та прибуткових підприємств, їх фінансовий результат до оподаткування. Проаналізовано показники фінансової стійкості ПАТ «ЗАПОРІЖКОКС», ідентифіковано тип фінансової стійкості. Виділено ряд проблем, що впливають на антикризове управління: проблема раннього діагностування кризи, проблема технологічного управління, проблема розробки стратегічних рішень, проблема формулювання місії, цілей антикризової політики, проблема визначення необхідних методів, інструментів та заходів управління кризою, конфлікт кадрів, низький ступінь підготовки кадрів до кризових явищ, некоректна оцінка наявних фінансових ресурсів для подолання кризи та її наслідків, неефективне або неадекватне використання наявних вільних ресурсів. Наведені шляхи покращення антикризового управління на промисловому підприємстві: підвищення кваліфікації менеджменту та іншого персоналу, формування антикризової команди, яка відповідає цілям підприємства, розробка чітких планів антикризового управління, розробка власних програм для діагностики кризи, перегляд можливих шляхів зменшення витрат на антикризове управління, контроль за гнучкістю та адекватністю прийнятих рішень антикризовим менеджментом, залучення зовнішніх спеціалістів у сфері антикризового управління, наприклад, на засадах аутсорсингу, активне проведення технічних досліджень для зниження виробничих витрат та підвищення конкурентоспроможності підприємства загалом, використання зовнішніх консультацій для перейняття досвіду в антикризовому управлінні від провідних фірм, а також зарубіжного досвіду управління.

Посилання

1. Уткин Э.А. Антикризисное Управление. Москва: ЭКМОС, 2000.125 с.
2. Бланк І.А. Основи фінансового менеджменту: навч. посіб. Київ: Ніка-Центр, 1999. 512 С. Т. 2.
3. Теорія та практика антикризового управління: навч. посіб. / Г.З. Базаров, С.Г. Бєляєв, Л.П. Білих та ін. Москва: Закон та право, ЮНІТІ, 1996. 468 с.
4. Антикризисный менеджмент: учеб. пособ. / под ред. А.Г. Грязнова. Москва: ЭКМОС, 1999. 368 с.
5. Лігоненко Л.О. Антикризове управління підприємством: навч. посіб. Київ: КНТЕУ, 200. 823 с.
6. Терещенко О.О. Антикризове фінансове управління на підприємстві: навч. посіб. Київ: КНЕУ, 2004. 560 с.
7. Важинський Ф.А., Колодійчук А.В. Сутність антикризового фінансового управління підприємством. Економіка промисловості. 2010. №2. С. 72-76.
8. Телін С.В. Антикризове управління – превентивний захід попередження банкрутства. Економіка промисловості. 2010. №2. С. 72-76.
9. Фінансовий менеджмент: навч. посіб. / за ред. І.О. Школьник, В.М. Кремень та ін. Київ: Центр учбової літератури, 2015. 488с.
10. Державна служба статистики. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.
11. Головне управління статистики у Запорізькій області. URL: http://www.zp.ukrstat.gov.ua.
12. Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України. URL: https://smida.gov.ua.
13. Череп А.В., Корженевська В.М. Роль та значення антикризового управління в діяльності підприємства. Вісник Запорізького національного університету: збірник наукових праць. Економічні науки. 2015. №3(27). С. 16-24.
Опубліковано
2018-09-30
Як цитувати
Швець, Ю., & Чабанець, О. (2018). АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ ПРОМИСЛОВИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ ЯК ПЕРЕДУМОВА ПОКРАЩЕННЯ ЇХНЬОГО РОЗВИТКУ. Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, (3 (39), 29-37. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/economics/article/view/133
Розділ
Економіка та управління підприємствами