ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ОБЛІКУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ

  • Л. Б. Боденчук Придунайська філія Міжрегіональної Академії Управління Персоналом
  • О. Х. Плачкова Придунайська філія Міжрегіональної Академії Управління Персоналом
Ключові слова: основні засоби, переоцінка, амортизація.

Анотація

У статті розглянуто сучасні наукові уявлення про трактування економічного змісту поняття «основні засоби» в економічній літературі та нормативно-правових актах України, які регулюють їх бухгалтерський та податковий облік. Встановлено відмінності в трактуванні поняття «основні засоби» в бухгалтерському і податковому обліку. При дослідженні сутності поняття «основні засоби» визначено найголовніші критерії основних засобів, а саме матеріальність (наявність матеріально-речової форми), призначення (утримуються для використання у процесі виробництва або наданні послуг з метою отримання економічної вигоди), строк корисного використання (понад рік або операційний цикл, якщо він триває понад рік), амортизаційність (здатність об’єкта в процесі експлуатації поступово переносити свою вартість на результат діяльності підприємства). У статті досліджуються проблеми оцінки основних засобів за справедливою вартістю та проблемні питання переоцінки основних засобів. Також у статті наводяться проблемні шляхи нарахування амортизації та шляхи їх вирішення, виокремлюються чинники, які впливають на вибір методу амортизації. При дослідженні питання амортизації основних засобів, приділяється увага правильності встановлення строку корисного використання основних засобів. У статті розглянуто порядок відображення в обліку результатів переоцінки основних засобів, та зазначається, що найголовнішим у цій операції є визначення реальної вартості об`єкта. У статті також визначено необхідність оцінки об`єктів основних засобів за справедливою вартістю при операціях обміну, а не орієнтації на поділ об`єктів на подібні та неподібні. Отже, у статті виявлено найголовніші проблеми обліку основних засобів та запропоновано шляхи їх вирішення.

Посилання

1. Податковий кодекс України: від 02.12.2010 № 2755-VI. Відомості Верховної Ради України. 2011. № 13– 14, № 15–16, № 17. Ст. 112.
2. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій: затв. Міністерством фінансів України від 30.11.1999 р. № 251. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0893-99.
3. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій: затв. Міністерством фінансів України від 30.11.1999 р. № 291. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0893-99.
4. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 7 “Основні засоби”; затв. наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92. URL: http://zakon.nau.ua/doc/?code=z0288-00.
5. Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 16 «Основні засоби» від 01.01.2012. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/929_014.
6. Бондар О. До питання оцінки основних засобів підприємства в бухгалтерському обліку. Бухгалтерський облік і аудит. 2010. № 3. С. 23-28.
7. Максименко А.В. Проблемні питання обліку основних засобів. Фінаси, облік і аудит: Збірник наукових праць. URL: www.nbuv.gov.ua / portal / Soc_Gum / Foa / 2009_13 / index. html.
8. Павлюк І. Бухгалтерський облік переоцінки основних засобів. Бухгалтерський облік і аудит. 2011. № 6. С. 3-10.
Як цитувати
Боденчук, Л. Б., & Плачкова, О. Х. (1). ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ОБЛІКУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ. Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, (3 (39), 58-62. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/economics/article/view/137
Розділ
Ринкові механізми обліку, аналізу та аудиту в національній економіці