ПРОБЛЕМИ ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙ В УКРАЇНІ

  • В.В. Сьомченко Запорізький національний університет
  • В.І. Зубачова Запорізький національний університет
Ключові слова: інноваційна програма, інноваційний проект, фінансування, джерела фінансування.

Анотація

Висвітлено підходи щодо визначення фінансового забезпечення інноваційної діяльності, наведено класифікацію джерел фінансування інноваційних проектів в Україні. Формування системи фінансування інновацій України, аналіз напрямів інноваційної діяльності підприємств. Розглядаються проблеми та шляхи покращення фінансового забезпечення інноваційних програм та проектів в Україні. Пошук можливості збільшення централізованого фінансування науково-технічної діяльності, створення мотивації в бізнесі та приватних інвесторів для фінансової підтримки інноваційної діяльності на великих, на малих і середніх підприємствах, науково-дослідних інститутах та університетах, різних центрах і лабораторіях. Дослідження показують, що збільшення витрат в підвищенні освітнього рівня працівників сприяє зростанню продуктивності праці, тоді як інвестування в устаткування дає низький показник нарощування продуктивності праці. У процесі формування системи фінансування інновацій Україна спирається на практику Європейського Союзу щодо підтримки дослідницьких та інноваційних проектів. Статистичні дані, що вказють на втрату України найважливіших позицій в авіабудуванні, машинобудуванні та приладобудуванні, свідчать про необхідність швидких і глибинних змін в умовах та механізмах управління інноваційною діяльністю в Україною, найважливішу роль серед яких грає фінансування інновацій. Серед основних учасників фінансового забезпечення інноваційної діяльності в Україні ключовою роллю, поряд з бізнес-сектором, є розгалужена система фінансово-кредитних установ: інноваційні та вікові фонди, спеціалізовані банківські установи, страхові та інвестиційні компанії. Стаття зосереджена на необхідності пошуку можливостей збільшення централізованого фінансування науково-технічної діяльності, а також створення мотивації бізнесу та приватних інвесторів для фінансової підтримки інноваційної діяльності не лише на великих, але й на малих і середніх підприємствах, науково-дослідних інститутах та університетах, різних центрах і лабораторіях.

Посилання

1. Москаль О. І. Фінансове забезпечення розвитку агропромислового виробництва регіону (на матеріалах Чернівецької області): автореф. дис... канд. екон. наук : 08.04.01. Київ, 2001. 16 с.
2. Сокирська, І. Г. Діагностика фінансового забезпечення діяльності підприємства. Фінанси України. 2003. № 1. С. 89–93.
3. Колодізєв, О. М. Фінансове забезпечення інноваційного розвитку національної економіки: дис… д-ра екон. наук : 08. 00. 08. Суми, 2011. 508 с.
4. The Global competitiveness Report 2011–2012. New York: Palgrave Macmillan, 2012.
5. Ільїна К. О. Формування системи фінансового забезпечення інноваційного розвитку у відкритій економіці України: автореф. дис… канд. екон. наук: 08.00.08; Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка. Львів, 2011. 20 с.
6. Зінько, Н. Я. Удосконалення банківського та небанківського фінансування інноваційної діяльності в Україні: автореф. дис… канд. екон. наук: 08.00.08; НАН України, ін-т регіон. дослід. Львів, 2007. 20 с.
7. Про інноваційну діяльність. Закон України від 04.07.2002 р. № 40-IV зі змін. і доп. URL: http://portal.rada.gov.ua/.
8. Наукова та науково-технічна діяльність за даними Державного комітету статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/.
9. Юркевич, О. М. Фінансове забезпечення інноваційної діяльності в економіці України: автореф. дис. канд. екон. наук: 08.04.01; Київ. нац. ун-т імені Тараса Шевченка. Київ, 2006. 20 с.
10. Лапко О. Інноваційна діяльність в системі державного регулювання: [монографія]. Київ: Інститут економічного прогнозування НАН України, 1999. 253 с.
11. Інноваційна політика: Європейський досвід та рекомендації для України. Київ: Фенікс, 2011. 215 с.
12. Park, Y.A (1999). Taxonomy of National Systems of Innovation: R&D Structure of OECD Economies. Science and Public Policy. Vol. 26 (August). P. 241–246.
Як цитувати
Сьомченко, В., & Зубачова, В. (1). ПРОБЛЕМИ ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙ В УКРАЇНІ. Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, (3 (39), 127-134. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/economics/article/view/149