ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ В УМОВАХ ДІЯЛЬНОСТІ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ

  • І.І. Колобердянко Запорізький національний університет
  • О.Ю. Дубина Запорізький національний університет
Ключові слова: персонал, мотивація праці, стимулювання, методи мотивації, матеріальна винагорода, нематеріальна мотивація праці, зарубіжний досвід мотивації праці.

Анотація

Розглянуто сучасні проблеми щодо мотивації персоналу. Незважаючи на те, що в сучасному суспільстві особливу увагу приділено матеріальному аспекту винагороди праці, нематеріальна мотивація більш важлива, ніж матеріальна. Ефективне управління значною мірою залежить від використання вміло налагодженого мотиваційного механізму. Знання механізму мотивації дозволяє керівнику використовувати різноманітні форми визнання праці працівників і ефективно їх застосовувати в різних ситуаціях. У статті розглянуто основні форми мотивації персоналу та їх особливості за кордоном. Визначено недоліки мотивації персоналу в різних країнах. Досліджено та проаналізовано національні особливості мотиваційної системи управління персоналом. Вивчено сутність, роль і значення мотивації, розглянуті приклади систем мотивації праці працівників на зарубіжних підприємствах. Розглянуто досвід розвинених країн у сфері нематеріального стимулювання персоналу, визначені труднощі їх впровадження та можливість адаптації до сучасної системи стимулювання праці. Також розкрито методи мотивації праці в країнах з розвиненою ринковою економікою, виокремлено моделі систем мотивації праці, порівняно та визначено можливості застосування зарубіжного досвіду для вітчизняних підприємств. Розглянуто основні форми стимулювання за кордоном, їх ефективність та необхідність. Показано, що необхідно постійно визначати потреби працівників і будувати систему мотивації персоналу, що відповідає своєму часу. Наведено приклади мотивації праці трудового колективу успішних зарубіжних та вітчизняних підприємств. Проаналізовано сучасний стан мотиваційного процесу на підприємстві. Запропоновано шляхи покращення мотивації праці за рахунок аналізу досвіду зарубіжних компаній та пристосування цього досвіду до потреб українського ринку праці.

Посилання

1. Тейлор Ф. У. Принципы научного менеджмента. Пер. с англ. Москва: "Журнал "Контроллинг", 1991. 104 с.
2. Файоль А. Общее и промышленное управление. Пер. с франц. Москва: "Журнал "Контроллинг", 1992. 151 с.
3. Маслоу А. Г. Мотивация и личность. Санкт-Петербург: Евразия, 1999. 479с.
4. Herzberg F. One more time: How do you motivate employees? 2003. January. 87-96 P.
5. Ричи Ш. Управление мотивацией. Пер. с англ, под ред. проф. Е.А. Климова. Москва: ЮНИТИ- ДАНА, 2004. 399 с.
6. Колот А. М. Мотивація персоналу. Київ: КНЕУ, 2002. 337 с.
7. Богуцький О. А. Фактори розвитку мотивації праці. Економіка АПК, № 7. 2005. 46-47 с.
8. Верешагина Л. А. Психология потребностей и мотивация персонала. Харьков, 2002. 152 с.
9. Іванченко Г. В. Особливості використання нематеріальних стимулів на вітчизняних підприємствах. Економіст. №3, 2010. 21-23 с.
10. Азарова А. О. Дослідження множини чинників нематеріальної мотивації на підприємстві. Економічний простір, №5, 2010. 53-58 с.
11. Товстенко С. Як українські фірми заохочують співробітників? Бізнес портал Луцька. 2011. URL: http://toplutsk.com
12. Козaчeнкo А. В. Зарубежный опыт мотивации труда: менеджмент. URL: http://www.management.com.ua/ hrm/2011hrm216.html.
Як цитувати
Колобердянко, І., & Дубина, О. (1). ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ В УМОВАХ ДІЯЛЬНОСТІ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ. Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, (3 (39), 138-143. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/economics/article/view/151
Розділ
Економіка праці, управління персоналом та маркетинг