ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ФОРМУВАННЯ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ НА МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ

  • О.Ф. Андросова Запорізький національний технічний університет
Ключові слова: національна культура, символи, гасла, емблема, корпоративна культура, менталітет

Анотація

У статті проведено теоретичні дослідження особливостей національної культури України та визначено вплив на формування корпоративної культури на машинобудівних підприємствах держави. Особливу увагу зосереджено на національному менталітеті, що виступає важливим чинником у формуванні корпоративної культури на машинобудівних підприємствах. Подано концепції трактування поняття «ментальність» представниками різних шкіл наукової думки; розглянуто структуру, споріднені риси ментальності та культури, компонентний рівень, символи, стереотипи в структурі ментальності. Виділено в українській гуманітаристиці кілька концептуальних підходів до розуміння поняття ментальність, які тяжіють до «Традиції Юнга» або «Традиції Аналів». З’ясовано, що ментальність можна моделювати, вона відображає певну цілісну структуровану систему соціально- психічних явищ, яка належить означеній соціальній спільноті. Визначено взаємозв’язок ментальності та корпоративної культури; виявлено, що система поняття ментальності включає в себе функціональний вимір, який складається з підсистем. Установлено рівневі структури ментальності та існування багатокритеріального підходу до виділення рівнів. Розглянуто взаємозв’язок ментальності з культурою етнонаціонального буття, західну парадигму культури та її риси, що забезпечують інноваційні процеси етнонаціонального буття; виявлено негативні наслідки сучасної культури етнонаціонального буття. З’ясовано, що ментальність як прояв культури етнонаціонального буття характеризується багатоаспектною та багатовимірною структурою, базові елементи якої знаходять свій вираз у корпоративній культурі. Систематизовано основні принципові відмінності східної й західної культурної традиції. Наведено різні види ментальності та виявлено вплив підвиду національної ментальності на корпоративну культуру, а також споріднені ознаки господарського менталітету та корпоративної культури.

Посилання

1. Захарчин Г.М., Любомудрова Н.П., Винничук Р.О., Смолінська Н.В. Корпоративна культура: навч. посіб. Львів, 2011. 317 с.
2. Юрченко В. В., Мельник Ю. В., Богданова Н. В. Корпоративна культура організації: навч.-метод. посіб. Київ, 2014. 44 с.
3. Спивак. В. А. Корпоративная культура. Теория и практика. Санкт-Петербург: Питер, 2001. 352 с.
4. Зибцев В. М., Попов В. Ю. Господарський менталітет України: теорія, історія та сучасний стан. Донецьк: Норд – Пресс, 2005. 175 с.
5. ДП «Центр науково-технічної інформації та сприяння інноваційному ро-звитку України» центр адаптації державної служби до стандартів європейського союзу. Корпоративна культура: навч.-метод. посіб. Київ: ДП «Укртехін-форм», 2013. 185 с.
6. Бабич О. Основні засади створення корпоративної культури як інстру-менту управління. Вісник Української академії державного управління. 2003. №2. С.449-456.
7. Андрушків Б.М. Корпоративне управління: навч. посіб. Київ : Кондор, 2011. 582 с.
8. Андрушків Б.М., Черничинець С.П. Корпоративне управління : навч. посіб. Київ: Кондор, 2011. 28 с.
Як цитувати
Андросова, О. (1). ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ФОРМУВАННЯ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ НА МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ. Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, (4 (40), 13-19. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/economics/article/view/157
Розділ
Економіка та управління підприємствами