ПОДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ У ФОРМАТІ XBRL

Ключові слова: фінансова звітність, примітки до фінансової звітності, розкриття інформації, таксономія, XBRL, валідація.

Анотація

Важливим джерелом економічної та бухгалтерської інформації є примітки до фінансової звітності. Тенденція до інформаційного перевантаження приміток обумовлює переосмислення їх ролі та змісту, а також перегляд нормативних актів, якими регулюється процес подання фінансової звітності на законодавчому рівні. Постає актуальна необхідність у вдосконалення процесу формування приміток щодо встановлення вимог до розкриття, щоб запобігти дублюванню інформації у фінансовій звітності в цілому та елімінувати неактуальні розкриття. Це сприяє тому, що інформація у примітках є зрозумілою, послідовною, може бути порівняна як у динаміці самого підприємства, так і з підприємствами галузі. У статті досліджено наукові підходи вітчизняних вчених про архітектоніку приміток до фінансової звітності, яка враховує зв'язок між рівнем ризику об’єктивності та рівнем інформаційного ризику. Починаючи з 2019 року підприємства, які повинні подавати звітність за Міжнародними стандартами фінансової звітності, зобов’язані подавати фінансову звітність на підставі таксономії у єдиному електронному форматі XBRL. Проаналізовано основні законодавчі акти якими регулюється застосування даного формату. У статті розглянуто ключові принципи застосування ХBRL-формату. На підставі дослідження інформаційних ресурсів детально описано елементи таксономії з поясненням їх функцій. Описано призначення та виявлені основні переваги звітування у форматі XBRL. У статті наглядно розглянуто подання звітності у XBRL-форматі на прикладі звітності сільськогосподарських підприємств, особливістю яких є застосування МСБО 41 «Сільське господарство». А саме досліджено основні компоненти даного формату, які необхідно застосовувати, а також розглянуто джерела інформації для заповнення основних блоків приміток за даним стандартом, враховуючи галузеві особливості. Визначено, що важливим етапом формування звітності у XBRL-форматі є валідація, яка передбачає перевірку відповідності заповнених даних. У статті описано безкоштовні ресурси для ознайомлення з даним форматом, а також безкоштовне програмне забезпечення для формування та валідації фінансової звітності у XBRL-форматі. Підкреслено необхідність підготовки та підвищення кваліфікації фахівців, які відповідають за процес складання фінансової звітності.

Посилання

1. Kharlamova O. V. (2015) Arkhitektonika Prymitok do MSFZ-zvitnosti [Architectonics Notes to IFRS reporting]. Business Inform, no. 8, pp. 188-193.
2. Marenych T.H. (2016) Problemy rozkryttia informatsii u prymitkakh do finansovoi zvitnosti [Problems of disclosure of information in the notes to the financial statements]. Actual problems of innovative economy, no. 1, pp. 54-59.
3. Akymova N.S. (2018) Mezhdunarodnaia konverhentsyia standartov bukhhalterskoho ucheta: problemy y perspektivy [International convergence of accounting standards: problems and prospects]. Skhidna yevropa: ekonomika, biznes ta upravlinnia [Eastern Europe: Economics, Business and Management], no. 4 (15), pp. 394-402.
4. Law of Ukraine "On Accounting and Financial Reporting in Ukraine", 16.07.1999 № 996-XIV. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14.
5. Memorandum No. 102/15 on understanding on the development and implementation of the financial reporting system dated 18.12.2017. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0102201-17.
6. The official website of the XBRL system (2019). URL: https://www.xbrl.org/.
7. Taxonomy: the basics of basics. URL: http://msfz.ligazakon.ua/en/magazine_article/FZZ00113.
8. International Financial Reporting Standards. https: //195.78.68.18/minfin/control/en/ublish/article?
9. IFRS taxonomy. National Commission for the State Regulation of Financial Services Markets. URL: https://www.nfp.gov.ua/en/Taksonomiia-MSFZ.html.
Опубліковано
2020-12-30
Як цитувати
Проскуріна , Н. М., Пушкарь , І. В., & Плутицька , К. М. (2020). ПОДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ У ФОРМАТІ XBRL. Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, (4 (48), 55-59. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/economics/article/view/1773
Розділ
Ринкові механізми обліку, аналізу та аудиту в національній економіці