ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА КРАЇНИ В КРИЗОВИХ УМОВАХ

  • Т.І. Батракова
  • Г.А. Геворгян
Ключові слова: продовольча безпека, національна безпека, війна, економічна криза, сільське господарство, виробництво

Анотація

Останні роки були наповнені негативними подіями: епідемія коронавірусної інфекції, зміни у кліматі, війна. Усе це, безумовно, несе негативні наслідки у соціально-економічній сфері та національній безпеці. Виявлено, що продовольча безпека є складовою національної безпеки та являє собою достатність держави у забезпеченні відповідними ресурсами незалежно від внутрішніх та зовнішніх умов і загроз, можливість на принципах самозабезпечення гарантувати населенню країни у цілому та кожному громадянину зокрема фізичну та економічну доступність, якість та безпеку продуктів харчування і питної води в необхідному обсязі. Встановлено, що наразі приблизно один мільярд людей (16 % населення планети) страждає від хронічного голоду в той час, коли є більше ніж достатня кількість їжі для того, щоб нагодувати жителів планети. У цьому полягає проблема продовольчої безпеки – реалізувати здатність боротися зі збільшенням дефіциту продовольства на фоні постійно зростаючої кількості населення. Задля швидкого реагування на негативні наслідки порушення продовольчої безпеки, продовольча та сільськогосподарська організація ООН розробила План швидкого реагування для проведення заходів зі збереження життя та засобів до існування, щоб підтримати найбільш вразливі дрібні та середні фермерські господарства впродовж 2022 року. Доведено, що необхідна підтримка виробництва та реалізації продуктів харчування задля протидії порушення продовольчої безпеки. Важливою складовою підтримки є інвестиції в засоби до існування у сільському господарстві.

Посилання

1. Zhivko, Z. B., Danilenko, N. B. & Stadnyk, M. E. (2019). Food security of Ukraine: theoretical and analytical review. Scientific notes of TNU of V. I. Vernadsky, 6, 15–23. [in Ukrainian]
2. Kulish, I. M. (2015). Food security in the system of economic priorities state policies: the global dimension. Regional economy, 4, 177–185. [in Ukrainian]
3. Kolisnyk, G. M. Food security of Ukraine and features of its development. Socio-economic problems of the modern period of Ukraine, 5 (115), 72–76. [in Ukrainian]
4. Golikova, K. P. (2012). Food security of the state: essence, structure and features of its provision. Scientific works of KNTU, 22, 408–412. [in Ukrainian]
5. Dudar, V. (2016). Food security of Ukraine and components of its provision in the context of economic security of the state. Bulletin of TNEU, 20–32. [in Ukrainian]
6. Pavlenko, D. G., Semenyuk, Yu. V. & Lisetsky, Yu. M. (2021). National security: concepts, components, factors of influence. Scientific notes of TNU of V. I. Vernadsky, 3, 102–107. [in Ukrainian]
7. Klimenko, N. A. (2020). Regional aspects of food security of Ukraine. Efficient economy, 7. Retrieved from: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8048 [in Ukrainian]
8. Kish, L. M. (2018). Food security of Ukraine: topical issues of quality and food availability. Black Sea Economic Studies, 27, 59–63. [in Ukrainian]
9. Grinyshyn, V. E. (2021). Formation of the food security system of Ukraine. Extended abstract of candidate’s thesis. Zhytomyr. [in Ukrainian]
10. Ternavska, I. B. (2015). Definition of the category of economic security and its evolution. Economy and state, 7, 44–48. [in Ukrainian]
11. FAO. 2022. Ukraine: Rapid Response Plan, March-December 2022 – Support for agricultural production to improve availability of food and access to food. Retrieved from: https://www.fao.org/3/cb9457uk/cb9457uk.pdf [in English]
12. Pogorelova, O. V. (2022). Determinants of modern trends of formation of food potential. Agrosvit, 7–8, 36–46. [in Ukrainian]
13. The Relationship between Food Security and Violent Conflict. Report to FAO. Retrieved from: https://isdc.org/wp-content/uploads/2019/08/Food-Security-and-Conflict-2016-12-22.pdf [in English]
14. Communication from the commission to the Еuropean parliament, the european council, the council, the european economic and social committee and the committee of the regions: Safeguarding food security and reinforcing the resilience of food systems. Retrieved from: https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/food-farming fisheries/key_ policies/documents/safeguarding-food-security-reinforcing-resilience-food-systems.pdf [in English]
15. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2019. The State of Food Security and Nutrition in the World 2019. Safeguarding against economic slowdowns and downturns. Retrieved from: https://www.unicef.org/media/55921/file/SOFI-2019-full-report.pdf [in English]
16. Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine. Retrieved from: https://minagro.gov.ua/ [in Ukrainian]
17. State Statistics Service of Ukraine. Retrieved from: http://www.ukrstat.gov.ua/ [in Ukrainian]
18. Official news site of TSN. Retrieved from: https://tsn.ua/svit/zapasiv-pshenici-na-zemli-zalishilosya-na-10-tizhnivekspertka-pri-oon-2071000.html [in Ukrainian
Опубліковано
2023-03-17
Як цитувати
Батракова, Т., & Геворгян, Г. (2023). ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА КРАЇНИ В КРИЗОВИХ УМОВАХ. Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, (3 (55), 121-125. https://doi.org/10.26661/2414-0287-2022-3-55-22
Розділ
Управління проектами та фінансово-економічна безпека в умовах глобалізації