ЗАПРОВАДЖЕННЯ ТА РОЗВИТОК СУЧАСНИХ ПЕРСОНАЛ- ТЕХНОЛОГІЙ В УПРАВЛІННІ ПЕРСОНАЛОМ

  • Н.Г. Кушинова Запорізький національний університет
Ключові слова: управління персоналом, технологія управління, інноваційні технології управління, професійні якості, кваліфікаційні характеристики, персонал-технології, технологія блокчейн

Анотація

Визначено підходи у вирішенні питань забезпечення конкурентоспроможності підприємств в умовах глобалізації національної економіки із застосуванням технологій ведення бізнесу та впливу етичних, культурних та соціальних чинників. Автором зазначено, що дослідження проблем з управління персоналом потребує розробки і запровадження принципово нових підходів до управління персоналом. З’ясовано, що швидке впровадження нових технологій, нових форм організацій виробництва, скорочення і навіть зникнення окремих підприємств, виникнення нових сфер зайнятості, комп’ютери, електронне спілкування та Інтернет змінюють способи ведення бізнесу і взаємодію людей у процесі управління персоналом на підприємстві. Сучасні умови ринкової економіки зумовлюють потребу в розробці принципово нових підходів до управління персоналом з усвідомленням того, що головним резервом підприємства є працівники, а за його межами – споживачі продукції, якість і конкурентоспроможність якої забезпечує персонал. У процесі дослідження визначено вплив професійних якостей та кваліфікаційних характеристик персоналу на економічне зростання організації та зазначено, що сучасне виробництво характеризується збільшенням використання високотехнологічної комп’ютерної техніки та автоматизацією технологічних процесів, а це, своєю чергою, вимагає подальшого вдосконалення підготовки кадрів, їх професійного добору та використання. Обґрунтовано необхідність розвитку системи управління персоналом із застосуванням на сучасних підприємствах нових інноваційних технологій та методів використання трудових ресурсів. Автором досліджено різноманіття управлінської діяльності та специфіка застосування і розвитку персонал-технологій в менеджменті персоналу. Визначено, що процес запровадження в практику управлінської діяльності теорії управління людськими ресурсами є ключовою проблемою фахівців з управління персоналом. Обґрунтовано доцільність застосування персонал-технологій у менеджменті персоналу інноваційноорієнтованих підприємств, де основна увага має приділятися новаторським ідеям в управлінні персоналом, забезпеченню використання результатів творчої активності працівників у господарській діяльності.

Посилання

1. Файоль А. Общее и промышленное управление / науч. ред. Е. А. Кочергина. Москва: Контроллинг, 1992. 112 с.
2. Хомяков B. I. Менеджмент підприємства / 2-е вид., перероб. і доп. Київ : Кондор, 2009. 434 с.
3. Schultz T. Capital Formation by Education. Journal of Political Economy. 1960. № 6. рр. 571-583.
4. Беккер Г. Человеческий капитал . Москва: Изд-во МГУ, 1997. С. 11.
5. Одегов Ю. Г., Журавлев П. В. Управление персоналом. Москва : Финстатинформ, 2007. 878 с.
6. Богиня Д .П., Грішнова О. А. Основи економіки праці. Київ : Знання-Прес, 2000. 313 с.
7. Гриньова В. М., Грузіна І. А. Формування мотиваційної стратегії управління персоналом підприємства : монографія. Харків : Вид.ХНЕУ, 2012. 300 с.
8. Колот А. М. Корпоративна соціальна відповідальність і проблеми її сприймання суспільством. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/stvttp_2013_2_3 (дата звернення: 07.10.2018).
9. Колпаков В. М., Дмитренко Г. А. Стратегический кадровый менеджмент : учеб. пособ. Киев : МАУП, 2005. 752 с.
10. Грішнова О. А. Економіка праці та соціально-трудові відносини : підручник. Київ : Знання, 2006. 559 с.
11. Управління персоналом : підручник / [В. М. Данюк, А. М. Колот, Г. С. Суков та ін.] ; за заг. ред. В. М. Данюка. Київ : КНЕУ; Краматорськ : НКМЗ, 2013. 666, с.
12. Друкер П. Менеджмент в ХХІ веке : учеб. пособ. Москва : Вильямс, 2001. 272 с.
13. Управление персоналом организации : учебник / под ред. А. Я. Кибанова. Москва : ИНФРА-М, 2007. 638 с.
14. HR & The Digital Age, June 2015. URL: https://www.mcgregor-boyall.com/our-thinking-library/2018/02/hr- and-the-digital-age/120 (дата звернення 24.10.2018)
15. Дубініна Я. П. Основи кадрового менеджменту. URL: http://semestr.com.ua/book_102.html (дата звернення 23.10.2018)
16. Новікова М. М., Мажник Л. О. Технологія управління персоналом: теоретичні та методичні аспекти : монографія. Харків : ХНАМГ, 2012. 215 с.
17. Дашко І. М. Розвиток інноваційних технологій управління персоналом на підприємствах у сучасних умовах господарювання. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvuumevcg_2016_9_10 (дата звернення 23.10.2018)
Як цитувати
Кушинова , Н. (1). ЗАПРОВАДЖЕННЯ ТА РОЗВИТОК СУЧАСНИХ ПЕРСОНАЛ- ТЕХНОЛОГІЙ В УПРАВЛІННІ ПЕРСОНАЛОМ. Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, (4 (40), 134-141. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/economics/article/view/183
Розділ
Економіка праці, управління персоналом та маркетинг